Guvernul a modificat prin OUG Codul penal si Codul de procedura penala

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 16.05.2016 – 22.05.2016.

OUG nr. 18/2016 care modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Ordonanța adoptată de Guvern aduce o serie de modificări mai multor instituții, printre care:
– Participarea procurorului sau a unor părți în procesul penal la unele etape procedurale
– Procedura soluționării plângerii împotriva soluțiilor procurorului
– Procedura acordului de recunoaștere a vinovăției
– Renunțarea la urmărirea penală etc.
De asemenea, ordonanța transpune o serie de acte comunitare care au impact atât asupra dreptului substanțial penal, cât și asupra dreptului procesual-penal.
În ceea ce privește renunțarea la urmărirea penală, prin OUG adoptată este reglementată o procedură prin care judecătorul de cameră preliminară hotărăște, prin încheiere motivată, în camera de consiliu, cu citarea părților, suspectului, persoanei vătămate și altor persoane interesate, precum și cu participarea procurorului, asupra legalității și temeiniciei soluției de renunțare la urmărirea penală dată de procuror.
Cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției, prin OUG nr. 18/2016 se prevede faptul că și minorii pot să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției, cu încuviințarea reprezentantului lor legal.
Totodată, prin actul normativ adoptat s-au adus completări referitoare la asistența juridică obligatorie prevăzută de codul de procedură penală, reglementându-se obligativitatea acesteia și în procedura în cameră preliminară în cauzele în care legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.

2. Ştiri juridice

RIL admis. Prelevarea probelor biologice de la inculpaţii minori şi stocarea acestora în SNDGJ.
ÎCCJ – Completul competent să judece recursul în interesul legii, în şedinţa din 16 mai 2016, a admis recursul în interesul legii promovat de de Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Prin Decizia nr. 5/2016, instanţa supremă a stabilit că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 7 alin.1 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, în cazul inculpaţilor minori cărora li se aplică măsuri educative conform noului Cod penal, instanţa de judecată nu poate dispune prelevarea probelor biologice pentru obţinerea şi stocarea acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

ICCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la posibilitatea instanţei de judecată de a analiza condiţiile de muncă.
În şedinţa din data de 23 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa prin care se solicita pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept referitoare la situaţia în care instanţa de judecată are prerogativa de a analiza condiţiile de muncă. Instanţa supremă a stabilit că instanţa de judecată de drept comun nu poate analiza condiţiile de muncă ale reclamanţilor şi, în măsura în care ar fi necesar, încadrarea locurilor de muncă ale acestora în condiţii speciale, în cazul în care angajatorul pârât nu a urmat procedura de reevaluare a locurilor de muncă în condiţii speciale reglementată de art. 4 – 7 din Hotărârea Guvernului nr. 1284/2011, cu modificările ulterioare, nu există un aviz al Comisiei pentru reevaluarea locurilor de muncă în condiţii speciale şi unitatea nu este nominalizată în anexa nr. 3 la Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp