Incepand cu data de 17 iunie se vor aplica noi reguli cu privire la activitatea zilierilor

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 2 iunie 2014 – 6 iunie 2014

HG nr. 399/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda”
Expropriatorul din cadrul acestei proceduri este Statul Român reprezentat de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public – Privat şi Promovarea Exporturilor, prin CNADNR S.A.
Imobilele supuse exproprierii se afla pe raza localitaților Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj.
Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda” sunt în cuantum total de 36.511 mii lei şi sunt alocate de la bugetul de stat.

HG nr. 463/2014 privind alocarea temporară, pentru luna iunie a anului 2014, a unor sume din venituri din privatizare ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management
Prin acest act normativ s-a aprobat alocarea temporară din venituri din privatizare de către Ministerul Finanţelor Publice a sumei de 607.320,71 mii lei, în echivalent euro, în scopul asigurării necesarului de finanţare al autorităţilor de management pentru programele operaţionale finanţate din instrumente structurale în cadrul obiectivului convergenţă, pentru luna iunie a anului 2014: Programul operaţional sectorial Mediu, Programul operaţional sectorial Creşterea competitivităţii economice, Programul operaţional regional, Programul operaţional Dezvoltarea capacităţii administrative.
Ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management pentru programele operaţionale sunt următorii: Ministrul mediului şi schimbărilor climatice pentru POSM, Ministrul fondurilor europene pentru POSCCE, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice pentru POR, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice pentru PODCA.
Sumele alocate autorităţilor de management din venituri din privatizare, şi utilizate, vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, până la data de 30 septembrie 2014.

HG nr. 444/2014 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, aprobat prin HG nr. 273/1994
Acest act normativ prevede prezența la solicitarea investitorului, precum și prezenta obligatorie a reprezentanților ISC ca membrii în Comisiile de recepție pentru construcții și pentru instalațiile aferente, respectiv la recepția lucrărilor de construcții pentru obiective de investiții finanțare din fonduri publice. Pentru obiective de investiții încadrate în categoria de importața A – „excepţională” şi B – „deosebită”, indiferent de sursele de finanţare ale acestora, prezența unui reprezentant ISC este de asemenea obligatorie.

2. Stiri Generale

RIL admis
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de către procurorul general al României, în sensul că:
În aplicarea dispoziţiilor art. 1082 şi 1088 din Codul civil din 1864, respectiv art. 1.531 alin. (1), alin. (2) teza I şi art. 1.535 alin. (1) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. 1 şi 2 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011.

Începând cu data de 17 iunie se vor aplica noi reguli cu privire la activitatea zilierilor
La data de 17 iunie va intra în vigoare Legea nr.18/2014 ce va modifica reglementările privind activitatea zilierilor.
Acest act normativ actualizează Registrul de evidență a zilierilor pe care angajatorii sunt obligați să îl achizitioneze până la data întrării în vigoare a prezentului act normativ, sub sancțiunea plății unei amenzi în cuantum de 6.000 lei.
Tariful pe oră al zilierului va fi modificat de noile reglementări, astfel că acesta nu va putea fi mai mic decât valoarea/ora salariului de baza minim brut pe țară. Având în vedere că de la data de 1 iulie salariul va fi majorat la 900 de lei, remunerația zilierilor va ajunge aproximativ 5,3 lei pe oră.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp