Salariatii vor putea fi asistati de un avocat atunci cand sunt cercetati disciplinar

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 19.05.2014 – 23.05.2014

OUG nr. 26/2014 privind modificarea și completarea OUG nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură
În anul 2014, acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii se face în condițiile art. 6 pct. 14 din Regulamentul (UE) nr. 1.310/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Potrivit recentelor modificări, sumele necuvenite acordate sub formă de sprijin din fondurile europene și/sau din fondurile publice naționale aferente acestora se recuperează cu aplicarea accesoriilor fiscale calculate potrivit prevederilor OUG nr. 66/2011. Modul de implementare, condițiile specifice, criteriile de eligibilitate și termenii de referință pentru aplicarea schemelor de ajutoare naționale tranzitorii prevăzute la art. 21 se aplică în mod corespunzător cu cele prevăzute pentru plățile naționale directe complementare aferente anului 2013, aprobate prin ordine ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

HG nr. 421/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004
Prin acest act normativ se aduc clarificări, în principal, cu privire la modul de aplicare a reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit, precum şi cu privire la taxa pe construcţii. De asemenea, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit.
Se aduc clarificări cu privire la modul de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii, fiind avute în vedere unele situaţii specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcţiilor.
Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar. În cazul în care la sfârșitul exercițiului financiar se realizează pierdere contabilă, nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.
Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, în aplicarea facilității se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 și investit în activele menționate mai sus produse și/sau achiziționate și puse în funcțiune după aceeași dată.

2. Ştiri Generale

Salariații vor putea fi asistați de un avocat atunci când sunt cercetați disciplinar
Potrivit unui proiect de act normativ adoptat prin vot final de Camera Deputaților salariații cercetați disciplinar vor avea posibilitatea de a apela la serviciile unui avocat pentru a-și formula apărările în fața angajatorului, în condițiile în care legislația muncii încă în vigoare stabilește că aceștia pot fi asistați doar de un reprezentant al sindicatului constituit la nivelul unității angajatoare.
Propunerea viza modificarea alin. (4) al art. 251 din Codul Muncii, care ulterior modificării propuse ar urma să prevadă că în cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa și să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele și motivațiile pe care le consideră necesare, precum și dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Având în vedere faptul că inițiativa legislativa a primit votul final al Camerei Deputaților în calitate de for decizional, pentru a intra în vigoare noua modificare mai este necesară doar promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

Persoanele juridice trebuie să-și depună situațiile financiare aferente anului trecut până la data de 30 mai
Excepție de la această obligativitate fac persoanele juridice fără scop patrimonial, care aveau obligația de a depună situațiile financiare pentru 2013 până pe 30 aprilie 2014.
Conform Ordinului MFP nr. 79/2014, situațiile financiare anuale pot fi intocmite diferit de persoanele juridice, în funcție de mărimea entităților. Astfel firmele care în exercițiul financiar precedent au avut o cifră de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro și totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate. Aceste firme vor depune situații financiare anuale simplificate care cuprind doar bilanț simplificat (cod 10) și cont de profit și pierdere simplificat (cod 20).
La depunere, toate situațiile financiare trebuie însoțite de formularul „Date informative” (cod 30), formularul „Situația activelor imobilizate” (cod 40), de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile, conform Ordinului MFP nr. 79/2014.
Situațiile financiare anuale se pot depune la registratura unităților teritoriale ale MFP sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată, și pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă, conform Ordinului MFP nr. 79/2014.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp