Cetatenii straini pot achizitiona terenuri agricole in Romania fara a mai fi necesara conditia reciprocitatii

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 12.05.2014 – 16.05.2014.

Legea nr. 68/2014 pentru modificarea Legii privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan
Actul normativ menţine prevederile care stabilesc că legea se aplică cetăţenilor români, cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la A.S.E.E. sau ai Confederaţiei Elveţiene, apatrizilor şi persoanelor juridice cu domiciliul în aceste state.
Se elimină prevederile care menţionau că cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene, al statelor care sunt parte la A.S.E.E. sau Confederaţiei Elveţiene pot achiziţiona terenuri agricole în România în condiţii de reciprocitate.
Se elimină prevederile care stabileau expres că în cazul în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare este necesar ca antecontractul care stă la baza solicitării să fie încheiat în formă autentică. Legea prevede că terenul pentru care se solicită pronunţarea unei hotărâri trebuie să fie pe rolul organelor fiscale şi înscris în cartea funciară.
Sancţiunea nulităţii absolute se înlocuieşte cu sancţiunea nulităţii relative în ceea ce priveşte înstrăinarea prin contracte de vânzare-cumpărare a acestor terenuri, fără respectarea dreptului de preempţiune sau fără obţinerea avizelor prevăzute de lege.

OUG nr. 22/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
Actul normativ prevede modalitatea de identificare prin număr de tarla şi de parcelă a terenurilor cuprinse în perimetrele de explorare, prospectare şi exploatare a resurselor minerale, petrolului şi gazelor naturale, care nu sunt înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară, pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism sau a autorizaţiei de construcţie pentru executarea de lucrări de construcţii.
La solicitarea titularilor de licenţe, permise sau autorizaţii de constucţii se pot identifica terenuri care nu sunt înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară prin titlu de proprietate şi proces verbal de punere în posesie sau prin orice altă modalitate.
Pentru emiterea autorizaţiei de construcţie, actul normativ prevede de asemenea posibilitatea încheierii unor contracte de închiriere între titluari şi proprietarii de drept a terenurilor, prin care aceştia din urmă îşi dau în mod expres acordul cu privire la executarea lucrărilor de construcţii pe aceste terenuri.

2. Ştiri Generale

Agricultorii afectaţi de grindină vor fi ajutăţi printr-o schemă de minimis
Agricultorii care au înregistrat pagube din cauza căderilor de grindină vor fi ajutaţi printr-o schemă de minimis similară celei aplicate în 2012, însă trebuie să fie finalizată o evaluare exactă a pagubelor.
Ajutorul de minimis va putea fi orientat şi către persoane fizice nu numai către asociaţii.

Consultare publică cu privire la modificarea Legii privind drepturile de autor.
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a publicat chestionarul privind consultarea publică a Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe. Persoanele interesate pot completa chestionarul și să îl trimită Oficiului Român pentru Drepturile de Autor prin poștă, mail sau fax.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp