Legea penala mai favorabila se va aplica global si nu pe institutii

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 28 aprilie 2014 – 2 mai 2014

HG nr. 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole
Actul normativ aprobă metodologiile pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole.
În ceea ce privește veniturile obţinute din exploatarea terenurilor agricole cu produsele vegetale prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal: normele de venit se propun la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de valoarea producţiei vegetale şi de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol, pentru obţinerea producţiei și reprezintă rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din diferenţa dintre valoarea producţiei vegetale şi cheltuielile efectuate, pentru fiecare cultură/plantaţie.
Referitor la veniturile obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal: normele de venit se propun la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de valoarea producţiei animale şi de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic, pentru obţinerea producţiei și se obţine din diferenţa dintre venituri şi cheltuieli şi se aplică tuturor crescătorilor de animale din județ.

2. Știri Generale

Legea penală mai favorabilă se va aplica global și nu pe instituții
Curtea Constituțională a României (CCR) a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 5 din Noul Cod Penal ridicată din oficiu de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu unanimitate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate ridicată și a constatat că dispozițiile art. 5 din NCP sunt constituționale numai în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile.
Practic, atunci când se stabilește că o lege penală este mai favorabilă, atunci acea lege penală se aplică cu privire la toate aspectele.
Trebuie precizat că de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal în sistemul judiciar a apărut o dezbatere cu privire la două principii pe aplicarea legii penale mai favorabile: aplicarea globală vs. aplicarea pe instituții.
Aplicarea pe instituții înseamnă o evaluare privind legea penală mai favorabilă pentru fiecare instituție incidentă în cauză și dispunerea în consecință, astfel că în cuprinsul aceleași hotărâri se vor putea regăsi atât dispoziții din legea penală veche cât și dispoziții din legea penală nouă.
Aplicarea globală a legii penale mai favorabile înseamnă aplicarea în totalitate a acelui cod care îi este mai favorabil inculpatului în situația în care într-o perioadă de timp intervine o schimbare a codului penal.

Participarea la ședința de informare cu privire la avantajele medierii nu mai este obligatorie
CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.2 alin.(1) şi (12) din Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
Pe cale de consecință, participarea la ședința de informare cu privire la avantajele medierii nu mai este obligatorie, iar instanțele de judecată nu vor mai putea respinge ca inadmisibile cererile de chemare în judecată formulate fără respectarea acestei obligații.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp