Asiguratii care se trateaza intr-un stat membru al UE pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 21.04.2014 – 27.04.2014

O.U.G. nr. 19/2014 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal
Actul normativ stabilește condițiile în care se acordă scutirea de impozit a profitului reinvestit. Astfel, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 şi investit în active constând din maşini, utilaje şi instalaţii de lucru produse şi/sau achiziţionate şi puse în funcţiune după aceeaşi dată.
Referitor la contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
Totodată, contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit a profitului investit au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, de la data aplicării facilităţii.

H.G. nr. 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor – ISCO 08
La data de 24 aprilie 2014, a intrat în vigoare forma republicată a H.G. nr. 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor – ISCO 08. Modificările aduse acestui act normativ prin H.G. nr. 1116/2013 vizează, printre altele, formularea unor principii directoare care stau la baza elaborării clasificării ocupațiilor din România (COR), instituirea unei structuri a COR pe cinci niveluri de clasificare, enunțarea celor zece grupe majore cuprinse în această clasificare, precum și completarea anexei hotărârii cu cinci noi grupe de bază.

2. Știri generale

Asigurații care se tratează într-un stat membru al UE pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale
În baza reglementărilor aprobate recent de Guvern, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România, care se tratează medical într-un alt stat membru, pot beneficia de rambursarea costurilor serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale. Potrivit Ministerului Sănătății, există, însă, anumite tipuri de asistență medicală pentru care se impune obținerea unei autorizări prealabile din partea caselor județene, în vederea rambursării costurilor. Rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din România și nu va depăși contravaloarea în lei a asistenței medicale transfrontaliere achitate de solicitant. Pot solicita rambursarea, cetățenii români care beneficiază de tratament în următoarele state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia.

Persoanele juridice și instituțiile publice vor putea depune dosare de finanțare în cadrul programului „Rabla 2014” începând cu data de 30 aprilie 2014
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a semnat recent o dispoziție care stabilește că, începând cu data de 30 aprilie 2014, persoanele juridice și instituțiile publice vor putea depune dosare de finanțare în cadrul programului „Rabla 2014”. Dosarele se vor depune la sediul Administrației Fondului pentru Mediu până cel târziu la data de 1 septembrie 2014
Printre persoanele juridice eligibile în cadrul programului se numără:
– organizația neguvernamentală;
– operatorul economic, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare care își desfășoară activitatea în regim economic;
– societăți profesionale cu răspundere limitată, înființate potrivit prevederilor Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, cu modificările și completările ulterioare;
– unitățile medico-sanitare înființate potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatele Eurobarometrului cu privire la condițiile de muncă
Comisia Europeană a publicat rezultatele Eurobarometrului cu privire la condiţiile de muncă, realizat în cele 28 de state membre şi desfăşurat în perioada 3-5 aprilie 2014. În cadrul studiului, prin „condiţii de muncă” au fost vizate următoarele aspecte: programul de lucru, organizarea muncii, sănătatea și siguranța la locul de muncă, reprezentarea salariaților și relația cu angajatorul.
Rezultatele sondajului indică faptul că majoritatea persoanelor încadrate în muncă sunt mulțumite de propriile condiții de lucru (în medie 77% la nivelul UE), însă au fost evidenţiate mari discrepanțe între statele membre, procentul celor care se declară mulțumiți variază de la 94% în Danemarca la 38% în Grecia. Într-o mai mică măsură, nivelul de satisfacție este mai redus la nivel național în țări precum Croația (18%), Spania (20%), Italia (25%), Bulgaria (31%), Slovenia, Portugalia și România (32%), dar și în Slovacia (36%) sau Polonia (38%).
Rezultatele Eurobarometrului vor fi avute în vedere în cadrul dezbaterilor pe tema perspectivelor actuale și viitoare ale acțiunilor UE referitoare la condițiile de lucru, dezbateri care vor avea loc cu prilejul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles în data de 28 aprilie.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp