ORDIN nr. 8/2013 privind cota procentuală pentru contribuţia asigurătorilor la Fondul de protecţie a victimelor străzii

Prin modificările intervenite, astfel cum s-a stabilit prin Hotărârea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 22 ianuarie 2013, contribuţia asigurătorilor care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, la Fondul de protecţie a victimelor străzii, aferentă anului 2013, este stabilită la cota procentuală de 1,0% din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare.
Pentru anul 2012 contribuţia asigurătorilor care practicau asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, la Fondul de protecţie a victimelor străzii, era stabilită la cota procentuală de 0% din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare.
Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor asigura ducerea la îndeplinire a noilor prevederi.

ORDIN nr. 9/2013 pentru completarea articolului 7 din Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare aplicabile comerţului intracomunitar cu produse de origine animală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006

Potrivit prevederilor art. 7 din Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare aplicabile comerţului intracomunitar cu produse de origine animală, dacă în cursul unui control efectuat la locul de destinaţie a lotului sau în timpul transportului autoritatea competentă constată că produsele nu îndeplinesc condiţiile stabilite de legislaţia naţională transpusă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene sau în absenţa deciziilor privind standardele comunitare prevăzute în legislaţia naţională ce transpune legislaţia comunitară, de standardele naţionale, aceasta poate, cu condiţia ca acest lucru să fie permis de condiţiile de sănătate publică şi sănătate animală, să dea expeditorului sau reprezentantului sau posibilitatea alegerii între distrugerea produselor sau utilizarea produselor în alte scopuri, incluzând returnarea acestora cu acordul autorităţii competente a ţării unităţii de origine. În cazul în care certificatul sau documentele conţin nereguli expeditorului trebuie să i se acorde o perioadă de graţie pentru a remedia neregulile.
Astfel, prin completările aduse de Ordinul nr. 9/2013 se arată că perioada de graţie acordată pentru ca expeditorul să prezinte autorităţii competente documentele solicitate nu poate fi mai mare de 3 zile lucrătoare, iar costurile ocazionate de manipulare şi depozitare în această perioadă trebuie să fie suportate de expeditor/beneficiar sau reprezentantul acestuia.

Ştiri Generale

Curtea Constituţională a stabilit ca OUG nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii este parţial neconstituţională
În şedinţa din data de 5 februarie Curtea Constituţională a stabilit ca OUG 77/2011 privind taxa clawback este parţial neconstituţională, întrucât se aplică o dublă impozitare pe medicamente prin includerea TVA în baza de impozitare. Dubla impozitare la care se ajunge ca urmare a acestei reglementari legale încalcă principiul justei aşezări a sarcinilor fiscale şi protecţia proprietăţii aşa cum rezultă aceasta din jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, astfel că aceste prevederi sunt în contradicție cu Constituția României.
Decizia Curţii este general obligatorie, aceasta urmând a fi motivată şi publicată în Monitorul Oficial.

28.02.2013 – Termen limită pentru raportarea în Registrul General de Evidență a Salariaţilor a majorării salariului aferent lunii februarie 2013
Potrivit prevederilor HG nr. 23/2013, începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră.
Astfel potrivit HG nr. 500/2011, salariul, sporurile şi cuantumul acestora urmează a se înregistra în registrul general de evidență a salariaţilor, iar orice modificare a salariului se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare de la modificare.
Prin urmare, termenul limită pentru raportarea în Registrul General de Evidență a Salariaţilor a majorării salariului aferent lunii februarie 2013 este 28.02.2013.

Proiect de lege privind vânzarea produselor agricole în pieţe
Printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii se doreşte ca producătorii agricoli persoane fizice să fie obligați să comercializeze produsele doar în spaţii special amenajate în pieţe agroalimentare, târguri sau pieţe volante, ce vor ocupa cel puţin 20% din totalul spaţiilor de vânzare existente.
În plus, producătorii agricoli îşi vor putea comercializa produsele doar în baza unui card de acces în pieţe, însoţit de certificatul de producător şi de fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Cardul de acces va fi netransmisibil şi se va acorda doar producătorilor agricoli înregistraţi fiscal, în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate.
Potrivit proiectului de OUG, deţinătorii de carduri de acces în pieţe vor trebui să înscrie zilnic, pe verso la fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, cantităţile vândute în ziua respectivă.
Producătorii riscă amenzi de până la 5.000 lei în cazul în care îşi vând produsele în alte spaţii decât în cele special amenajate. Cuantumul amenzii se poate chiar dubla sau tripla dacă producătorii nu emit bon fiscal, indiferent dacă îşi comercializează produsele în structuri de vânzare publice sau private.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp