O.U.G. nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe

Ordonanţa amână intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind noul Cod de procedură civilă până la data de 15 februarie 2013.
În expunerea de motive se arată că această amânare se impune pentru ca Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă să intre în vigoare concomitent cu dispoziţiile noului Cod de procedură civilă.

Totodată, se introduce în cuprinsul Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, prevederea că hotărârea prin care instanţa constată existenţa clauzelor abuzive în contract şi aplică amenda contravenţională este supusă numai apelului. Această prevedere se aplică în procesele începute în perioada 15 februarie 2013-30 iunie 2013.
Ordonanţa aduce modificări şi Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, stabilind că dispoziţiile referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată ca urmare a neparticipării la sedinţa de informare se vor aplica numai proceselor începute după data de 1 august 2013. Ordonanţa stabileşte că termenul pentru intrarea în vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauzele civile este de 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă.

Ordin nr. 44/2013 privind controlul prin verificare periodică a dispozitivelor medicale puse în funcţiune şi aflate în utilizare

Prezentul ordin stabileşte tipurile de dispozitive medicale puse în funcţiune şi aflate în utilizare care se supun obligatoriu controlului prin verificare periodică.
Pentru tipurile de dispozitive medicale prevăzute în ordin, controlul prin verificare periodică se face prin emiterea unui buletin de verificare periodică pe baza rapoartelor de încercări emise de unitatea avizată de către Ministerul Sănătăţii cu care utilizatorul are încheiat contract de service şi pe care acesta are obligaţia să le transmită Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Controlul prin verificare periodică a dispozitivelor medicale nu se referă la activitatea de verificare prestată de unităţile de tehnică medicală avizate în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.636/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale, cu modificările ulterioare, referitoare la avizarea unităţilor de tehnică medicală, cu modificările şi completările ulterioare.
Controlul prin verificare periodică a dispozitivelor medicale prevăzute la articolul anterior se efectuează de către ANMDM, prin laboratoarele proprii acreditate şi prin departamentul evaluare unităţi tehnico-medicale.
Primul control prin verificare periodică a dispozitivelor medicale cuprinse în anexa la ordin se efectuează într-un interval de 2 până la 3 ani, de la ieşirea din garanţie a acestora.
Tarifele practicate de ANMDM în cazul controlului prin verificare periodică a dispozitivelor medicale sunt prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.369/2009 pentru aprobarea tarifelor practicate de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale pentru activităţile desfăşurate. 

Ordin nr. 359/C/2013 pentru aprobarea formularelor utilizate în procedura cu privire la cererile de valoare redusă prevăzută de art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă

Ordinul aprobă formularul de cerere, formularul pentru completarea sau/şi rectificarea formularului de cerere şi formularul de răspuns, utilizate în procedura cu privire la cererile de valoare redusă reglementată de art. 1025-1032 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Actul normativ prezintă instrucţiuni detaliate cu privire la modul de completare al fiecăruia dintre aceste formulare.
Procedura cu privire la cererile de valoare redusă are un domeniu de aplicare limitat. Cererile cu o valoare mai mare de 10.000 lei la data sesizării instanţei, precum şi cererile în materie fiscală, vamală sau administrativă; cererile privind angajarea răspunderii statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorităţii publice; cererile referitoare la: starea civilă sau capacitatea persoanelor fizice, drepturile patrimoniale născute din raporturile de familie, moştenire, insolvenţă, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societăţilor insolvabile şi a altor persoane juridice sau alte proceduri asemănătoare, asigurări sociale, dreptul muncii, închirierea unor bunuri imobile, cu excepţia acţiunilor privind creanţele având ca obiect plata unei sume de bani, arbitraj şi atingeri aduse dreptului la viaţa privată sau altor drepturi care privesc personalitatea, nu pot fi soluţionate potrivit acestei proceduri.

Ştiri Generale

Coplata în sistemul de sănătate
Pacienţii vor achita coplata doar la externarea din spital, nivelul tarifului fiind stabilit de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, se arată în proiectul Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, lansat recent în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 a fost lansat în dezbatere publică şi urmează a intra în vigoare la 1 martie 2013.
Conform documentului, coplata se va încasa pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile/compartimentele cu paturi din unităţile sanitare cu paturi aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplăţii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei, valoarea fiind stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare cu paturi.
Coplata nu va fi platită pe zi de spitalizare, ci o singură dată, la ieşirea din spital.
Potrivit proiectului de hotărâre, spitalele nu pot încasa o altă plată din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se încasează coplata.
Asiguraţii scutiţi de coplată vor dovedi această calitate cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi documente şi/sau după caz declaraţie pe proprie răspundere că îndeplineşte condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
În proiectul de act normativ se mai arată că sunt şi anumite cazuri în care nu se va încasa coplata, şi anume pentru: serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative; internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuţi la art. 105, 113 si 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale; serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată; serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp