Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă

Potrivit dispoziţiilor noului act normativ, începând cu data de 15 februarie 2013, societăţile comerciale înregistrate în registrul comerţului care au în denumire sintagma “societate comercială” sunt obligate să efectueze demersurile legale necesare în vederea înlocuirii acestei sintagme cu termenul de “societate”.
Până la finalizarea acestor demersuri, societatea poate funcţiona cu denumirea înscrisă în registrul comerţului la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Înregistrarea în registrul comerţului a menţiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societăţii este scutită de taxă de înregistrare.  Aşadar, practic, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va opera această modificare în baza unei cereri aparţinând societăţii solicitante fără a percepe, în acest sens, taxa de registru.

OUG nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Preşedintele României a promulgat legea de aprobare a OUG nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Actul normativ modifică modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie şi stabileşte valoarea acestuia pentru anul 2013 la 762,1 lei.
De asemenea, potrivit noilor reglementări, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
În forma actuală a legii, referirea se face la „rata inflaţiei” şi nu la „rata medie anuală a inflaţiei”, aşa cum prevedea legislaţia anterioară.
Totodată, în cuprinsul actului normativ este inclusă o nouă prevedere legală potrivit căreia, începând cu anul 2013, indicatorii utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
În cazul în care unul dintre indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. Dacă ambii indicatori au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.
De asemenea, potrivit noilor dispoziţii legale, pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, la punctajul mediu anual se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.
Totodată, începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
De reţinut faptul că indicele de corecţie se aplică o singură dată, la deschiderea iniţială a drepturilor de pensie.
Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.
Anul acesta, valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei iar indicele de corecţie este de 1,06. Acest indice de corecţie se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, şi anume asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna ianuarie 2013, când a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă.

Ştiri Generale

Proprietarii de autovehicule vor avea dreptul să asiste direct sau prin intermediul unei camere de luat vederi la repararea autoturismului propriu
Camera Deputaţilor a adoptat o noua propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.
În cadrul proiectului de lege se reglementează aspectul potrivit căruia proprietarii de autovehicule au dreptul să asiste vizual, dintr-un spaţiu amenajat, direct sau prin intermediul unei camere de luat vederi, intervenţia din service, dar şi să o conteste, dacă apreciază că aceasta nu este conformă.
La un număr de cinci contestaţii este obligatorie repetarea auditului efectuat de către RAR la service-ul în cauză, iar daca auditul are loc de două ori într-un interval de 12 luni licenţa service-ului auto va fi suspendată.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp