LEGE nr. 230/2011 pentru aprobarea OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar

Actul normativ prevede c─â plata drepturilor de natur─â salarial─â stabilite ├«n favoarea personalului din sectorul bugetar prin hot─âr├óri judec─âtore┼čti devenite executorii p├ón─â la data de 31 decembrie 2011, se va realiza dup─â o procedur─â de executare care ├«ncepe astfel:
– ├Än anul 2012 se pl─âte┼čte 5% din valoarea titlului executoriu;
– ├Än anul 2013 se pl─âte┼čte 10% din valoarea titlului executoriu;
– ├Än anul 2014 se pl─âte┼čte 25% din valoarea titlului executoriu;
– ├Än anul 2015 se pl─âte┼čte 25% din valoarea titlului executoriu;
– ├Än anul 2016 se pl─âte┼čte 35% din valoarea titlului executoriu.
În cursul termenului prevăzut anterior orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

LEGE nr.251/2011 pentru modificarea OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă
Beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
Sumele reprezent├ónd limitele de venit ┼či limita maxim─â ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hot─âr├óre a Guvernului.

ORDIN nr.14/2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Principalele modific─âri aduse de noile reglement─âri vizeaz─â faptul c─â asigur─âtorii care nu ├«┼či ├«ndeplinesc obliga┼úiile ce decurg din poli╚Ťele RCA sau ┼či le ├«ndeplinesc defectuos, vor pl─âti, pentru fiecare zi de ├«nt├órziere, penaliz─âri de 0,2% din valoarea desp─âgubirii cuvenite.
Asiguratorul RCA este obligat la plata desp─âgubirii dac─â, ├«n termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat p─âgubitului respingerea preten┼úiilor de desp─âgubire, precum ┼či motivele respingerii. Termenul ├«n care asiguratorul are obliga╚Ťia de a comunica asiguratului/p─âgubitului inten╚Ťia de a desf─â┼čura investiga╚Ťii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucr─âtoare.
├Än cazul daunelor pentru care valoarea repara┼úiilor este posibil s─â dep─â┼čeasc─â valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obliga┼úia de a comunica p─âgubitului, ├«n termen de 10 zile de la data aviz─ârii daunei, valoarea maxim─â a desp─âgubirii ce poate fi acordat─â.
├Äncep├ónd cu anul 2012, sistemul bonus-malus se va aplica ┼či asigura┼úilor persoane juridice. Sistemul bonus-malus se refer─â la majorarea primei de asigurare ├«n func┼úie de num─ârul de daune produse ┼či pl─âtite.
├Äncep├ónd cu anul 2012 cresc ┼či limitele de desp─âgubire, astfel ca pentru pagubele materiale produse ├«n unul ┼či acela┼či accident, indiferent de num─ârul persoanelor prejudiciate, limita de desp─âgubire pentru aceste riscuri se stabile┼čte la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent ├«n lei la cursul de schimb al pie┼úei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Na┼úional─â a Rom├óniei. Pentru v─ât─âm─âri corporale ┼či decese, inclusiv pentru prejudicii f─âr─â caracter patrimonial produse ├«n unul ┼či acela┼či accident, indiferent de num─ârul persoanelor prejudiciate, limita de desp─âgubire pentru aceste riscuri se stabile┼čte la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent ├«n lei la cursul de schimb al pie┼úei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Na┼úional─â a Rom├óniei.

LEGE nr.220/2011 pentru modificarea ┼či completarea Legii nr.95/2006 privind reforma ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii.
Prin noul act normativ legiuitorul a introdus în domeniul asigurărilor de sănătate sistemul coplăţii. Coplata este definită ca fiind contribuţia asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.
Astfel persoanele asigurate în sistemul de sănătate sunt obligate să plătească o parte din costurile aferente unor servicii medicale.
De la coplat─â vor fi scuti┼úi copiii p├ón─â la v├órsta de 18 ani, tinerii ├«ntre 18 ╚Öi 26 de ani dac─â sunt elevi, absolven┼úi de liceu, p├ón─â la ├«nceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studen┼úii, dac─â nu realizeaz─â venituri din munc─â. De asemenea nu vor pl─âti costurile serviciilor bolnavii cu afec┼úiuni incluse ├«n programele na┼úionale de s─ân─âtate stabilite de MS pentru serviciile medicale aferente bolii de baz─â respectivei afec┼úiuni, dac─â nu realizeaz─â venituri din munc─â, pensie sau din alte resurse precum ┼či┬á pensionarii cu venituri numai din pensii de p├ón─â la 740 lei/lun─â.
Suma prev─âzut─â drept coplat─â se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale. Aceasta nu poate dep─â┼či a dou─âsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.
Coplata va reprezenta o suma de bani în limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit.
Legea prevede însă posibilitatea ca toate costurile generate de coplată să fie suportate de asigurările voluntare de sănătate de tip complementar.


Publicat la: