Proceduri privind contribuabilii inactivi

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 14 iulie 2014 – 18 iulie 2014

Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 781 din Codul de procedură fiscală.
Actul normativ aprobă procedura privind declararea contribuabililor inactivi şi procedura de reactivare a contribuabililor declaraţi inactivi; procedura de îndreptare a erorilor materiale şi procedura de scoatere din evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi a contribuabililor radiaţi.
În evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit prevederilor art. 781 din Codul de procedură fiscală, sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică care fie nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege, fie se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia, fie organele fiscale au constatat că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat.
Nu se înscriu în evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi acei contribuabili care, ca urmare a notificărilor transmise de organul fiscal, depun declaraţiile fiscale aferente perioadei de referinţă până la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în conţinutul notificării.
Pe perioada cât contribuabilii sunt declaraţi inactivi, le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea şi colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice.
Legea instituie măsuri specifice de reglementare a transportului rutier al produselor agricole vegetale pe drumurile publice, în scopul desfăşurării în bune condiţii a activităţilor de recoltare a produselor agricole vegetale şi transportul acestora din câmp în spaţii destinate depozitării sau procesării, pentru asigurarea securităţii alimentare naţionale.
Produsele agricole vegetale obţinute după recoltare de pe teritoriul exploataţiilor agricole se transportă direct de la punctele de recoltare la bazele de recepţie/depozitare ale unităţilor de procesare, fără tichetul de cântar, cu condiţia însoţirii vehiculului cu o copie a contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză şi cu avizul de însoţire a mărfii.
Aceste produse agricole se vor transporta, în limita unei distanţe de maximum 70 km de la locul de încărcare, cu avizul de însoţire a mărfii, fără ca vehiculele să deţină tichetul de cântar.
În cazul în care aceste produse vor fi transportate pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, acestea vor fi însoţite de documentele legale specifice transportului, de avizul de însoţire a mărfii şi de tichetul de cântar.
Legea instituie și sancţiuni pentru nerespectarea acestor prevederi.

2. Ştiri generale

Raportul Comisiei Europene privind situația piețelor telecomunicațiilor din UE
Comisia Europeană a dat publicității marți, 22 iulie 2014, raportul privind piața telecomunicațiilor în UE și reglementările existente în acest domeniu, pe perioada 2012-2013.
Din document reiese faptul că în 2013 au scăzut veniturile în domeniu, însă volumul investițiilor a cunoscut o ușoară creștere. De asemenea, serviciile de internet devin tot mai populare, ceea ce a condus la o creșetere a traficul de date, în defavoarea serviciilor telefonice tradiționale, care devin din ce în ce mai puțin utilizate. În pofida recentelor măsuri adoptate, costurile apelurilor vocale mobile și ale serviciilor de date sunt mai ridicate în UE decât în SUA.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp