Creantele stabilite de alte organe ale statului si transmise spre recuperare ANAF pot fi esalonate la plata

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 16.06.2014 – 20.06.2014.

OUG nr. 40/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale.
Prin noul act normativ se modifică în primul rând OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, în sensul că se reglementează o excepție în privința obligației de desemnare a unui împuternicit de către contribuabilii care au obligații declarative și nu au un domiciliu fiscal în România. De asemenea, se prevede posibilitatea emiterii și comunicării actelor administrative fiscale și în formă electronică. În acest sens, actele vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă a Ministerului Finanțelor sau a autorității administrației publice. Există, de asemenea, posibilitatea organului fiscal de a transmite, inclusiv în format electronic, la solicitarea altor autorități publice, documentele privind situația fiscală a unui contribuabil.
Se modifică și OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, sens în care creanțele stabilite de alte organe și transmise spre recuperare ANAF se includ în sfera de aplicare a eșalonării de plată, astfel încât vor constitui obiect al eșalonării toate obligațiile de plată existente în evidența organului fiscal.
Ordonanța reglementează și situațiile în care contribuabilul solicită înlocuirea sau redimensionarea garanției, iar soldul sumelor rămase din eșalonare este inferior plafonului prevăzut de ordonanță.
Totodată, se anulează impozitul pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole și care au suferit pierderi de venit, ca urmare a unor factori externi.

Ordinul nr. 365/2014 privind aprobarea Procedurii de efectuare a plăţilor sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a modelului şi conţinutului unor formulare.
Ordinul aprobă procedura de efectuare a plăţilor sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Potrivit prevederilor OUG nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Cererile de restituire depuse de contribuabili la organul fiscal competent din subordinea ANAF, se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului tranşelor anuale aprobate la restituire.
Taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică (I.N.S.). Dobânda stabilită de instanţele judecătoreşti se calculează până la data plăţii integrale, respectiv până la data plăţii fiecărei tranşe.

2. Ştiri Generale

Proiect de lege pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către angajator.
Printr-un proiect de lege aflat în dezbate publică se propune aprobarea de către Guvern a reducerii cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către angajator, începând cu data de 1 octombrie 2014. Astfel, se dorește diminuarea contribuțiile de asigurări sociale datorate sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă și de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Noi reglementări în vederea eliminării barierelor pieței de capital.
În vederea eliminării barierelor existente în prezent pe piața de capital a fost aprobat Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care va intra în vigoare începând cu 16 septembrie 2014 și care prevede reducerea de la 0,08% la 0,06% a cotei aplicate valorii tranzacţiilor cu instrumente financiare suportată de cumpărător.
De asemenea, se prevede menţinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate şi/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, de către intermediarii care au calitate de Market Maker, şi exonerarea entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF de la plată în legatură cu emiterea unui aviz constituind răspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii şi a reglementărilor, în prezent la nivelul de 10.000 lei.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp