OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

Actul normativ stabileşte cadrul legal privind instituirea timbrului de mediu începând cu data de 15 martie 2013. Timbrul se aplică pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3, N1, N2 şi N3, cu excepţia autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi in scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, a autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice şi a celor destinate a fi utilizate de forţele armate, precum şi a autovehiculelor destinate serviciilor speciale de urgenţă, etc.

Se prevede de asemenea faptul că autovehiculele hibride şi electrice, istorice, destinate competiţiilor sportive, acordate instituţiilor din administraţia publică, sindicatelor, asociaţilor, fundaţiilor cât şi cele dobândite prin moştenire în anumite condiţii sau partaj vor fi scutite de această taxă.

Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată astfel:

● odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România;

● la reintroducerea în parcul auto a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului;

● cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, pentru care nu a fost achitată nicio taxă specială, potrivit reglementărilor legale în vigoare la data înmatriculării;

● la momentul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata vreunei taxe speciale.

Pe de altă parte, având în vedere că modalitatea de calcul a timbrului are la bază printre altele şi rulajul mediu anual real al autovehiculului, persoana care solicită înmatricularea poate obţine o reducere, dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual este mai mare decât cel standard aproximat. Reducerea se poate aplica şi atunci când solicitantul face dovada, pe baza unei expertize tehnice, că deprecierea autovehiculului este mai mare decât cea luată în considerare în mod normal.

În plus, se menţionează faptul că în cazul în care pentru un autovehicul s-a achitat o taxă specială în vederea înmatriculării, iar acest autovehicul va fi scos din parcul auto naţional, ultimului proprietar îi va fi restituită valoarea reziduală a timbrului, sub condiţia ca nicio instanţă să nu se fi pronunţat în vederea restituirii taxei achitate. Valoarea reziduală reprezintă suma care ar fi platită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional.
În situaţia în care taxa achitată anterior pentru un autovehicul este mai mare decât timbrul ce s-ar fi aplicat conform prevederilor acestei Ordonanţe de urgenţă, se poate restitui suma reprezentând diferenţa dintre cele două valori, numai către titularul obligaţiei de plată.

În vederea stimulării achiziţiei de autovehicule noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice sau instituţiile publice care achiziţionează autovehicule noi vor beneficia de un ecotichet în valoare de 12.000 lei, urmând ca modalitatea de utilizare a acestui tichet să se stabilească în termen de 15 zile de la data publicării prezentei Ordonanţe prin Hotărâre de Guvern.

Stabilirea, verificarea şi colectarea, inclusiv soluţionarea contestaţiilor privind taxa datorată de către contribuabili se realizează de către organul fiscal competent potrivit Ordonanţei Guvernului numărul 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Totodată persoana nemulţumită de răspunsul primit la contestaţie se poate adresa instanţelor de contencios, competente potrivit legii.
Nu în ultimul rând, organul fiscal competent însărcinat cu calcularea cuantumului timbrului va putea încasa valorile de timbru doar pe baza documentelor din care rezultă dovada dobândirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi elementele de calcul ale timbrului, depuse de către contribuabilul care intenţionează să efectueze înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului. Lista documentelor necesare se va regăsi în normele metodologice de aplicare a actului normativ, care se vor publica în termen de 15 zile de la data publicării Ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.

OUG nr. 12/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi prorogarea unor termene.
Ordonanţa de urgenţă modifică o serie de acte normative din domeniul financiar-fiscal. Astfel, în ceea ce priveşte modificarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eţalonărilor la plată, actul normativ introduce posibilitatea de repunere în termen a înlesnirilor la plată care şi-au pierdut valabilitatea şi extinde sfera de aplicare a eşalonării la plată şi la alte categorii de obligaţii fiscale excluse până în prezent.

În acest sens, se precizează ca pot fi supuse eşalonării şi obligaţiile fiscale preluate de ANAF de la altă autoritate publică ca urmare a transferului de competenţă, în situaţia în care acesta are loc pe perioada derulării unei eşalonări la plată. De asemenea, se precizează că amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat sunt asimilate obligaţiilor fiscale.

Se introduc de asemenea prevederi referitoare la posibilitatea retragerii cererii de acordare a eşalonării, până la emiterea deciziei de eşalonare la plată sau a deciziei de respingere. Contribuabilul poate renunţa totodată la eşalonarea la plată pe perioada de valabilitate a acesteia, ceea ce presupune achitarea obligaţiilor fiscale rămase din eşalonare, până la data la care intervine pierderea valabilităţii eşalonării la plată.
La cererea temeinic justificată a contribuabilului, organul fiscal competent poate aproba prelungirea termenului de constituire a garanţiilor cu cel mult 30 de zile.

Contribuabilul poate solicita organului fiscal competent menţinerea unei eşalonări a cărei valabilitate a fost pierdută din cauza nerespectarii condiţiilor de menţinere a valabilităţii eşalonării prevăzute de lege, o singură dată pe perioada de valabilitate a eşalonării, dacă depune o cerere în acest scop înainte de executarea garanţiei de către organul fiscal competent. Cererea se soluţionează prin emiterea unei decizii de menţinere a valabilităţii eşalonării, cu păstrarea perioadei de eşalonare aprobate iniţial.

Se introduc prevederi speciale pentru contribuabilii cu risc fiscal mic, pentru care organul fiscal competent poate aproba eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale restante, pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu condiţia constituirii unei garanţii în valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul eşalonării la plată.

Potrivit actului normativ, este considerat cu risc fiscal mic contribuabilul care, la data depunerii cererii, îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
– nu are fapte înscrise în cazierul fiscal;
– niciunul dintre administratori şi/sau asociaţi nu a deţinut, în ultimii 5 ani calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declanşată procedura insolvenţei şi la care au rămas obligaţii fiscale neachitate;
– nu se află în inactivitate temporară;
– nu are obligaţii fiscale restante mai mari de 6 luni;
– nu a înregistrat pierderi fiscale în fiecare an din ultimii 3 ani fiscali consecutivi.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte OG nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, se prevede eliminarea taxei de autorizare a societăţilor comerciale de consultanţă fiscală. În plus, se introduc prevederi care asigură recunoaşterea titlurilor de calificare pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiei care doresc să desfăşoare activitatea de consultant fiscal în România, în urma susţinerii unui interviu în faţa Comisiei de evaluare a acesteia.

Ordinul preşedintelui ANAF nr. 230/2013 pentru aprobarea Procedurii de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziţia contribuabililor pe pagina de internet a ANAF, în spaţiul privat al contribuabilului.
Potrivit actului normativ, informaţiile cuprinse în evidenţa creanţelor fiscale, care fac parte din dosarul fiscal al contribuabilului, se vor publica pe pagina de internet a ANAF, în vederea asigurării  transparenţei datelor cuprinse în fişa pe plătitori.
Contribuabilii pot accesa aceste informaţii de pe pagina de internet a ANAF, prin autentificare în baza unui certificat digital. În acest sens, contribuabilii pot solicita emiterea unui certificat digital în baza formularelor 152 si 153, prevăzute în anexele la procedura, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului ministrului economiei şi finanţelor  nr. 858/2008 privind depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

După autentificarea în baza certificatului digital, contribuabilul are acces la spaţiul său privat, unde vizualizează informaţii din dosarul fiscal prin accesarea aplicaţiei “Dosar fiscal”.

Ştiri Generale

Directorii de şcoli ar putea fi scutiţi de la obligaţia de a preda.
Conform proiectului de act normativ, directorii de şcoli nu vor mai fi obligaţi să-şi exercite şi calitatea de profesor.
Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ.

Potrivit notei de fundamentare, măsura este de natură a eficientiza managementul unităţii de învăţământ prin scutirea efectuării atribuţiei de predare din norma didactică, respectiv din postul didactic.
Degrevarea nu îi va afecta financiar pe directori, întrucât proiectul de ordonanţă stabileşte că aceştia îşi vor păstra drepturile salariale de profesori.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp