O.U.G. 10/2013 privind plata eşalonată a despăgubirilor pentru cetăţenii români care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia şi Serbia

Ordonanţa de urgenţă stabileşte, în principal, eşalonarea la plată a despăgubirilor pentru cetăţenii romani care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi în fostul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor.
Astfel, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, plata despăgubirilor stabilite potrivit actelor normative enunţate anterior, se va face în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei.
Actul normativ precizează că prin titlu de plată se înţelege hotărârea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006, respectiv decizia de plată emisă de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor(A.N.R.P.) care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.
Sumele acordate cu titlu de despăgubiri se vor actualiza prin aplicarea indicelui preţurilor de consum aferent perioadei cuprinse între începutul lunii următoare celei în care a fost emis titlul de plată şi sfârşitul lunii anterioare datei plăţii efective a fiecărei tranşe.
Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, ale Legii nr. 290/2003 şi ale Legii nr. 393/2006 analizează şi soluţionează cererile de acordare a compensaţiilor, rămase nesoluţionate, în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a noii O.U.G.. În această perioadă comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 au obligaţia să comunice solicitanţilor ale căror dosare nu au fost soluţionate încă modificările aduse legii. Hotărârile se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi se comunica A.N.R.P.
Cu privire la Legea nr. 9/1998, se introduc prevederi referitoare la modul de determinare a prejudiciului rămas neacoperit, pentru situaţia în care, anterior, cei îndreptăţiţi au fost despăgubiţi parţial, în bani sau în natură, pentru prejudiciile suferite în urma aplicării tratatului. În conformitate cu prevederile Legii nr. 9/1998 aceştia au dreptul la compensaţie, proporţional, pentru prejudiciul rămas neacoperit.
Potrivit noii ordonanţe de urgenţă, prejudiciul rămas neacoperit se determina prin calcularea diferenţei dintre valoarea bunurilor abandonate în urma aplicării tratatului dintre România şi Bulgaria de la 7 septembrie 1940, dobândite în proprietate cu orice titlu, şi valoarea bunurilor dobândite în România după anul 1940 cu titlu de despăgubire, inclusiv prin Reforma Agrara şi prin contractele de vânzare-cumpărare încheiate între colonişti şi statul roman prin Oficiul Naţional al Colonizării după data de 7 septembrie 1940, pentru care statul roman nu a mai perceput sumele datorate de aceştia, ca urmare a Decretului nr. 553/1953 pentru anularea sumelor datorate de coloniştii evacuaţi din Dobrogea de Sud şi reaşezaţi în alte părţi, reprezentând preţul terenurilor şi construcţiilor ce li s-au atribuit pe bază de contracte.
Compensaţiile acordate cetăţenilor romani îndreptăţiţi se suportă din bugetul de stat, iar plăţile către persoanele fizice se asigura de către A.N.R.P.

Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 32/2013 privind aprobarea formularului-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2013
Actul normativ aprobă formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2013, elaborat în conformitate cu reglementările U.E.
Formularul se completează de către fermieri şi se depune la centrele locale/judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în perioada 1 martie-15 mai 2013.
În perioada 16 mai-10 iunie 2013, formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţa se poate depune cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, conform prevederilor regulamentelor europene în domeniu.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeşte, verifică, procesează cererile unice de plată pe suprafaţa şi efectuează plata către fermier în contul bancar al acestuia, conform legislaţiei.

Formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2013 este distribuit gratuit fermierilor.
Completarea de către fermieri a declaraţiei de suprafaţa aferente formularului de cerere unică de plată pe suprafaţă, digitizarea şi/sau actualizarea parcelelor agricole se vor/se va face electronic. Prin excepţie, se permite fermierilor depunerea cererii în format hârtie, în situaţia în care aplicaţia IPA online nu este funcţională.
Actul normativ precizează că odată cu depunerea cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2013, pentru pregătirea aplicării politicii agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie să declare, să identifice şi să delimiteze suprafeţele de teren ce constituie zone de interes ecologic, prin intermediul aplicaţiei IPA online. Pentru a beneficia de drepturi de plată pe suprafaţă prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie să respecte practici agricole în beneficiul climei şi mediului, cum ar fi: diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente şi a zonelor de interes ecologic situate pe suprafeţele agricole eligibile.
Se exceptează de la prevederile de mai sus, fermierii care exploatează suprafeţe agricole mai mici de 10 ha, fermierii ale căror suprafeţe agricole eligibile sunt utilizate în totalitate că pajişti permanente, precum şi fermierii ale căror suprafeţe eligibile sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică.

Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 8/2013 privind stabilirea cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi, aferentă anului 2012
Potrivit actului normativ, cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi de către operatorii economici care au obligaţia achiziţiei de certificate verzi, pentru anul 2012, se stabileşte la 0,1188 certificate verzi/MWh.

Știri generale

Programele naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014 au fost lansate spre dezbatere
Proiectul de act normativ pentru aprobarea programele naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014 a fost lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Documentul urmează să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2013, dată până la care se aplică programele de sănătate aferente anului 2012.
Concret, conform notei de fundamentare, documentul elaborat de Ministerul Sănătăţii reglementează mai multe aspecte privind derularea programelor naţionale de sănătate în perioada 2013 – 2014.

Astfel, se va implementa un sistem adecvat de management al programelor naţionale de sănătate prin intermediul unităţilor de asistenţă tehnică şi management al programelor naţionale. În acest sens, prin ordin al ministrului sănătăţii, în cadrul instituţiilor publice din subordinea Ministerului Sănătăţii se vor înfiinţa structuri organizatorice fără personalitate juridică care vor avea atribuţii în asigurarea activităţilor de asistenţă tehnică şi management a programelor naţionale de sănătate.
De asemenea, unitatea de achiziţii publice centralizată din cadrul Ministerului Sănătăţii va organiza licitaţii la nivel naţional pentru achiziţia unor bunuri şi servicii necesare implementării programelor naţionale de sănătate.
Totodată, se vor aduce modificări cu privire la reglementarea obligaţiilor furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru derularea programelor naţionale de sănătate cu scop curativ, precum şi a sancţiunilor ce se pot aplica, în concordanţă cu prevederile Contractului – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014.
Pe lângă această, se vor armoniza reglementările privind prescrierea electronică a medicamentelor în concordanţă cu prevederile Contractului – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp