Ordinul nr. 450/2013 al preşedintelul ANAF privind aprobarea instrucţiunilor pentru aplicarea titlului IX din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală

În cuprinsul instrucţiunilor aprobate se arată faptul că orice persoană care formulează o contestaţie pentru lipsa unui act administrativ fiscal trebuie să demonstreze dreptul sau interesul legitim lezat. Lipsa actului administrativ fiscal înseamnă nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri a contribuabilului pentru emiterea unui act administrativ fiscal.

Contestaţia se depune la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat, iar la primirea contestaţiei organul emitent al actului administrativ fiscal va întocmi dosarul contestaţiei, precum şi referatul cu propuneri de soluţionare.

În situaţia în care competenţa de soluţionare nu îi aparţine, organul emitent al actului atacat va înainta dosarul contestaţiei, precum şi referatul cu propuneri de soluţionare organului de soluţionare competent, în termen de 5 zile de la data înregistrării contestaţiei şi după verificarea îndeplinirii cerinţelor procedurale.
În cazul în care contestaţia este depusă direct la organul competent de soluţionare, acesta o va transmite organului emitent al actului atacat, în vederea constituirii dosarului contestaţiei, a verificării condiţiilor procedurale, precum şi a întocmirii referatului cu propuneri de soluţionare.

Dosarul contestaţiei va cuprinde: contestaţia în original, ce trebuie să poarte semnătura persoanei îndreptăţite, precum şi amprenta ştampilei, în cazul contestatorului persoană juridică, împuternicirea avocaţială în original sau în copie legalizată, după caz, actul prin care se desemnează administratorul special/administratorul judiciar/lichidatorul, actul administrativ fiscal atacat, în copie, precum şi anexele acestuia, dovada comunicării actului administrativ fiscal atacat din care să reiasă data la care acesta a fost comunicat, copii ale documentelor ce au legătură cu cauza supusă soluţionării, documentele depuse de contestator şi sesizarea penală în copie, dacă este cazul.

În cazul în care contestatarul precizează că obiectul contestaţiei îl formează actul administrativ fiscal atacat, fără însă a se menţiona, înăuntrul termenului acordat de organul de soluţionare, cuantumul sumei totale contestate, individualizată pe feluri de impozite, taxe, datorie vamală, contribuţii, precum şi accesorii ale acestora, sau măsurile pe care le contestă, contestaţia se consideră formulată împotriva întregului act administrativ fiscal.

Atunci cand contestaţia nu îndeplineşte cerinţele de depunere (împuternicirea în original sau în copie legalizată, semnătură şi ştampilă), organele de soluţionare competente vor solicita contestatorului, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, că în termen de 5 zile de la comunicare să îndeplinească aceste cerinţe. În caz contrar, contestaţia va fi respinsă.

În cadrul Direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor, birourilor/serviciilor de soluţionare contestaţii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene/Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, toate deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor şi soluţiile instanţelor judecătoreşti, după caz, după depersonalizarea lor, se transpun într-un format citibil pentru a fi postate pe site-ul ANAF.

OUG nr. 35/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii

Prin modificările intervenite se adoptă o serie de măsuri în scopul accelerării procedurilor de achiziție publică. În acest sens, pentru creşterea eficienţei procesului de achiziţie publică se introduc termene limită pentru fiecare etapă a procedurilor principale de achiziţie.

Astfel, în cadrul procedurii licitaţiei deschise, etapa de evaluare a ofertelor se va derula într-un termen de maxim 35 de zile de la deschiderea ofertelor, iar în cadrul procedurii licitaţiei restrânse, selectarea candidaţilor se va realiza în termen de 15 zile de la data limita de depunere a candidaturilor, iar evaluarea ofertelor în maxim 35 de zile de la deschiderea acestora.

De asemenea, în cadrul procedurii dialogului competitiv, pentru preselecţia candidaţilor se stabileşte un termen de 15 zile de la data limită de depunere a candidaturilor, dialogul cu candidaţii urmând a se desfăşura într-un termen de maxim 120 de zile de la transmiterea invitaţiei de participare la dialog, iar evaluarea ofertelor se va realiza în maxim 35 de zile de la deschiderea ofertelor.

În cadrul procedurii de negociere cu publicare, preselecţia candidaţilor se va realiza în termen de 15 zile de la data limită de depunere a candidaturilor, iar etapa a doua a procedurii de negociere în termen de 50 de zile de la data transmiterii invitaţiei de participare.

OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare
Prin introducerea acestor prevederi legale se reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, institute naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi al societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.

Persoanele concediate beneficiază de indemnizaţie de şomaj stabilită potrivit reglementărilor legale, venit lunar de completare şi plăti compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, după cum urmează:

– 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;

– 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;

– 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 de ani;

– 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

Persoanele care se reîncadrează în munca beneficiază de 50% din venitul lunar de completare în următoarele situaţii:
– Dacă în perioada acordării venitului de completare se încadrează în muncă la alţi operatori economici decât cei de la care au fost disponibilizaţi, beneficiază de plăţi, până la expirarea perioadei menţionate anterior, în funcţie de suspendarea sau încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj;
– Dacă în perioada acordării venitului de completare se încadrează în muncă la operatorii economici de la care au fost disponibilizaţi, până la expirarea perioadei menţionate anterior, dacă la data încadrării operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat.

Ordonanţa de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2018, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective de către operatorii economici prevăzuţi în actul normativ.

LEGE nr. 127/2013 privind aprobarea OUG nr. 121/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Potrivit modificărilor intervenite, în Codul fiscal se introduce o nouă taxă şi anume taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă. Taxa este în cuantum de 500 lei şi poate fi majorată prin hotărâre a consiliului local, fără ca majorarea să poată depăşi 20% din această valoare. Taxa se face venit la bugetul local.

Se modifică şi prevederile OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar în sensul că se precizează că timbrul judiciar se aplică acţiunilor, cererilor, actelor şi serviciilor de competenţa tuturor instanţelor judecătoreşti, Ministerului Justiţiei, Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, eliminându-se dispoziţiile care prevedeau că timbrul judiciar se aplică şi actelor ce se îndeplinesc de către notarii publici şi executorii judecătoreşti. Cererile adresate instanţelor judecătoreşti pentru eliberarea de copii şi certificate, precum şi oricăror altor cereri care nu fac obiectul activităţii de judecată, dar sunt supuse taxei de timbru, potrivit legii, li se aplică timbre judiciare de 0,15 lei.

Cu privire la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege. Construcţiile realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, se întabulează, în lipsa autorizaţiei de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se atestă achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află situată construcţia, precum şi a documentaţiei cadastrale. În cazul în care construcţiile nu sunt înregistrate la autoritatea administraţiei publice locale competente, acestea se înregistrează dacă se achită impozitul aferent pe ultimii 5 ani anteriori depunerii declaraţiei fiscale, inclusiv pentru anul în curs. Contribuabilii care depun declaraţia fiscală la autoritatea administraţiei publice locale competente potrivit specificaţiilor de mai sus şi care efectuează plata în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi nu datorează obligaţii fiscale accesorii.

Cu privire la Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 se aduc clarificări cu privire la tarifele de publicitate imobiliară încasate de către notarii publici în numele şi pe seama Agenţiei  Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Astfel, tarifele pentru cererile având ca obiect furnizarea serviciilor prestate de ANCPI şi unităţile sale subordonate pot fi încasate de notarii publici în numele şi pe seama Agenţiei Naţionale, pe chitanţiere şi facturiere ale acestei instituţii sau pe bonuri fiscale proprii. În vederea acoperirii cheltuielilor de încasare şi virare, se percepe un comision din tarifele încasate. Chitanţierele şi facturierele sunt puse la dispoziţie de către Agenţia Naţională şi sunt inscripţionate cu datele sale de identificare. Se introduce prevederea că promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciara se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Cu privire la Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, se introduce menţiunea că în cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titulari, aceştia le pot folosi şi pentru însoţitori. Tichetele de călătorie gratuite pot fi ridicate şi utilizate şi de către soţul/soţia sau de către alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele, pe bază de împuternicire cu data certă, însoţită de o copie a actului de identitate.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp