Ordinul preşedintelui ANAF nr. 339/2013 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

În ceea ce priveşte Procedura de înregistrare, aceasta se aplică pentru înregistrarea, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. Procedura se aplică totodată şi pentru înregistrarea, din oficiu, în registru a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.
Astfel, persoanele impozabile care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare şi care nu depun notificarea prevăzută la art. 1563 alin. (11) din Codul fiscal, din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei (formular 097), la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv a fiecărui an, sunt înregistrate din oficiu în registru.
Pentru identificarea şi înregistrarea în registru a persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, compartimentul de specialitate calculează, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generală de tehnologia informaţiei, cifra de afaceri realizată în anul calendaristic precedent pentru persoanele impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA.
Calculul cifrei de afaceri care serveşte drept referinţă pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei se face după data de 25 ianuarie a fiecărui an, respectiv după expirarea termenului legal de depunere a decontului de TVA aferent ultimei perioade fiscale din anul calendaristic anterior. Persoanele impozabile a căror cifră de afaceri nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care nu au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097) se înregistrează, din oficiu, de organul fiscal, în registru.
Pentru persoanele impozabile a căror cifră de afaceri, calculată de organul fiscal, depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097) în vederea aplicării sistemului TVA la încasare, compartimentul de specialitate întocmeşte Înştiinţarea cu privire la faptul că a fost depusă din eroare notificarea prevăzută de lege în vederea aplicării sistemului TVA la încasare.
Actul normativ cuprinde reglementări detaliate şi cu privire la înregistrarea, din oficiu, în registru a persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic, precum şi îndreptarea erorilor privind înregistrarea în registru.
În cea ce priveşte Procedura de radiere, aceasta se aplică pentru radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, au realizat o cifră de afaceri ce a depăşit plafonul de 2.250.000 lei şi care nu au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului TVA la încasare).
Identificarea persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţia de radiere din oficiu din registru se face trimestrial, începând cu data de 26 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic, respectiv după prelucrarea notificărilor primite (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului) şi a deconturilor de TVA (formular 300) depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.

HG nr. 139/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aprobate prin HG nr. 682/2011.
Actul normativ modifică şi completează normele metodologice de aplicare a Programului Mihail Kogălniceanu, pentru a fi în acord cu modificările aduse acestui program prin Legea nr. 218/2012.
Programul Mihail  Kogălniceanu este un program de încurajare şi de stimulare a dezvoltării I.M.M.-urilor, constând în acordarea unei linii de credit cu dobândă total subvenţionată şi/sau, după caz, garantarea creditului de către stat.
În principal, a fost majorată valoarea maximă a liniei de credit acordate în cadrul programului, de la 125.000 lei/I.M.M./an la 400.000 lei/I.M.M./an. De asemenea, este permisă subvenţionarea dobânzii în proporţie de 100% pentru creditele în lei şi se va putea accesa subvenţia de dobândă şi garanţia atât cumulat, cât şi separat.
Potrivit  noului act normativ, cuantumul subvenţiei pentru anul 2013 este de 16.115 mii lei, iar plafonul garanţiilor ce pot fi acordate în suma de 300 milioane lei.
Subvenţiile se acordă în limita bugetului anual alocat. După epuizarea bugetului anual alocat se pot acorda în limita plafonului numai facilităţi de garantare în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pentru noi beneficiari şi pentru prelungirile liniilor de credit.
Modificările normelor mai precizează că valoarea liniei de credit nu trebuie să depăşească 30% din cifra de afaceri realizată în anul precedent conform situaţiilor financiare anuale depuse la autoritatea competentă, în situaţia în care beneficiarul programului are în derulare şi alte facilităţi de credit pe termen scurt.
Dacă beneficiarul programului nu are în derulare alte facilităţi de credit pe termen scurt, valoarea maximă a liniei de credit acordate poate ajunge la 50% din cifra de afaceri realizată în anul precedent conform situaţiilor financiare anuale depuse la autoritatea competentă.
Conform actului normativ, beneficiarii Programului pot accesa cele două facilităţi, subvenţia de dobândă şi garanţia atât cumulat, cât şi separat.
Dobânda aferentă liniei de credit este integral subvenţionată şi se calculează de la data utilizării şi până la rambursarea integrală a creditului şi se plăteşte lunar.
Actul normativ precizează şi categoriile de  I.M.M.-uri care nu sunt eligibile pentru a beneficia de dobândă total subvenţionată sau acordarea de garanţii în cadrul programului, respectiv  cele care au desfăşurat şi/sau vor desfăşura activităţi din domenii precum: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, produse energetic, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie etc.

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 502/2013 pentru aprobarea obligativităţii raportării lunare a punerii pe piaţa din România, respectiv a vânzărilor medicamentelor de uz uman de către distribuitorii angro/importatorii/fabricanţii autorizaţi.
Actul normativ instituie obligaţia unităţilor de distribuţie angro a medicamentelor, importatorilor şi fabricanţilor autorizaţi de a transmite Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, la sfârşitul fiecărei luni calendaristice, situaţia privind operaţiunile comerciale, inclusiv importul paralel, respectiv distribuţia de medicamente în afara teritoriului României, în alte state din Spaţiul Economic European, efectuate cu medicamentele de uz uman din portofoliul propriu.
Situaţia se transmite Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – Departamentul inspecţie farmaceutică, pe suport electronic însoţită de declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al societăţii care efectuează raportarea cu privire la conformitatea datelor transmise.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp