Legea nr. 44/2013 pentru modificarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, facilitându-se acordarea cetăţeniei române pentru românii din străinătate, adică persoanelor care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau cărora cetăţenia română le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţilor acestora până la gradul III.
Astfel, în conformitate cu prevederile Legii nr. 21/1991, aceste persoane pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, la cerere, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătatate.
În acest sens, noul act normativ modifică prevederile cuprinse în vechea reglementare prin introducerea unui termen de 60 de zile în care urmează a-i fi comunicate Comisiei pentru cetăţenie, relaţiile solicitate de la autorităţi cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Aceste condiţii impun ca solicitantul să nu fi întreprins acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a statului român şi să nu fi fost condamnat în ţară sau în străinatăte pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român. În forma anterioară a legii nu era fixat un termen concret pentru comunicarea acestor informaţii.
Alte modificări vizează introducerea unui termen în care preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetaţenie (ANC) emite ordinul de acordare sau de redobândire a cetaţeniei române.
Astfel, potrivit noii legi, preşedintele ANC, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, emite într-un termen ce nu va depăşi 3 zile ordinul de acordare sau de redobândire a cetaţeniei române, după caz. Ordinul de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române se comunică solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 3 zile de la data emiterii acestuia.
În forma anterioară a legii, această comunicare a ordinului se impunea a fi realizată “de îndată”, fără a fi stipulat un termen exact în acest sens.

Ştiri Generale

Coplata la spitalizare va fi introdusă cu începere de la data de 1 aprilie 2013
Pacienţii vor plăti, începând cu luna aprilie a acestui an, o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă.
Conform proiectului de contract-cadru, astfel cum acesta a fost lansat în dezbatere publică, coplata se va încasa pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile/compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar cel maxim este de 10 lei, valoarea fiind stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare. Aşadar, nu este vorba despre plata unei sume de 5 lei până la 10 lei/zi de spitalizare ci această sumă se va plăti o singură dată, la momentul externării pacientului din unitatea sanitară.
Excepţie de la sistemul coplăţii vor face serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente care atestă faptul că se încadrează în categoria indicată, precum şi cu documente sau după caz, declaraţie pe proprie răspundere prin care se atestă faptul că îndeplinesc condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Examenul pentru obţinerea permisului de conducere ar putea suferi modificări semnificative
Proba de traseu pentru obţinerea permisului de conducere ar putea fi susţinută de mai multe ori pe parcursul unui an fără a mai repeta, în prealabil, proba teoretică, se arată într-un proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Concret, candidaţii care sunt respinşi la proba practică o vor putea susţine din nou dacă prezintă dovada efectuării a 6 ore de pregătire, fără a fi nevoiţi să repete şi testul teoretic.
Totuşi, în cazul în care candidatul va fi respins la proba de traseu, el va putea relua proba după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi dacă sunt întrunite două condiţii: acesta să prezinte dovada efectuării a 6 ore de pregătire practică şi să nu depăşească termenul de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică.
În cuprinsul proiectului de act normativ se arată, de asemenea, că cei care nu promovează ambele probe  în termen de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică sunt obligaţi să efectueze un nou curs de pregătire.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp