Ordinul M.Ap.N., M.A.I. şi a directorului S.R.I. nr. 124/267/6478/2012 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiză medico-militară

Evaluarea capacităţii de muncă în vederea stabilirii aptitudinii faţă de îndeplinirea serviciului militar/în poliţie/în sistemul administraţiei penitenciare/pentru a urma instituţii militare de învăţământ sau, după caz, a gradului de invaliditate, se efectueazăde către:

– comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele prevăzute în anexă la actul normativ;

– comisiile centrale de expertiza medico-militară ale M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.

Sunt supuse evaluarii capacităţii de muncă următoarele categorii de persoane:

– cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare;

– cadrele militare trecute în rezervă/retragere, soldaţii şi gradaţii profesionişti trecuţi în rezervă ca urmare a încetării raporturilor de muncă după intrarea în vigoare a Legii nr. 51/2010 pentru modificarea şi completarea legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, politiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, ale caror raporturi de serviciu au încetat sau care beneficiază de pensie de invaliditate de la casele de pensii sectoriale;

– elevii liceelor militare şi cei ai şcolilor militare/şcolilor de agenţi de poliţie sau studenţii unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare;

– soţul supravieţuitor, în rezervă sau în retragere, încadrat în grad de invaliditate, beneficiar al pensiei de urmaş.

Ştiri Generale

Cod Rutier 2013. Modificări aplicabile din 19 ianuarie

Scuterele pot fi conduse numai cu permis.

Potrivit noilor reglementări, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obţinerea lui va fi condiţionată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

Noile reguli precizează că proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, condiţiile de obţinere a permisului de conducere urmând să se stabilească prin regulament.

O nouă lege privind restituirea proprietăţilor ar putea fi elaborată până la sfârşitul lunii ianuarie 

Guvernul României a adoptat recent un Memorandum privind urgentarea elaborării noilor reglementări în domeniul restituirii proprietăţilor, document în care se fac propuneri pentru încadrarea în termenul acordat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului Statului Roman pentru soluţionarea problemei restituirii proprietăţilor.

Concret, potrivit calendarului aprobat, Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislaţiei şi procedurilor din domeniul restituirii proprietăţilor va elabora şi prezenta proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietăţilor până la data de 30 ianuarie 2013.

Ulterior, până la sfarşitul anului 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va trebui să revadă toate dosarele soluţionate, inclusiv cele pentru care s-au plătit despăgubiri în numerar, şi să analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor în natură sau prin echivalent, în compensare cu alte bunuri.

În plus, potrivit documentului aprobat de Guvern, fiecare minister trebuie să transmită Ministerului Finanţelor, tot până la 30 ianuarie 2013, situaţia imobilelor retrocedate, a celor nou construite şi, după caz, situaţia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii. În plus, Ministerul Educaţiei va transmite situaţiile menţionate şi pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Potrivit Autorităţii Nationale pentru Restituirea Proprietăţilor valoarea despagubirilor a fost estimată la circa 8,7 – 9 miliarde euro, ceea ce reprezinta 6,5% din PIB-ul estimat al României pe anul 2013.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp