Ordin nr. 1985/2012 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, privind aprobarea procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie, a procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi pentru aprobarea modelului si conţinutului unor formulare.

În conformitate cu prevederile Codului civil, contribuabilii care deţin calitatea de fiduciari au obligaţia de a înregistra contractele de fiducie şi modificările acestora la organul fiscal competent.

În acest sens, fiduciarul depune, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de fiducie, la organul fiscal competent „Declaraţia de înregistrare a contractelor de fiducie, însoţită de contractul de fiducie, în original şi în copie.

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe contribuabilii care deţin calitatea de fiduciar.

Declaraţia se depune direct la organul fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire, însoţită de o copie legalizată de pe contractul de fiducie.

De-asemenea, fiduciarul are obligaţia de a înregistra la organul fiscal competent atât modificarea contractului de fiducie, cât şi încetarea acestuia, în termen de 30 de zile de la producerea modificării sau încetării, prin depunerea declaraţiei, având bifată căsuţa “modificare” sau “încetare”, însoţită de documentele justificative.

Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor de fiducie, în sistem informatizat, într-un Registru special al contractelor de fiducie.

Noul act normativ reglementează, de-asemenea, şi procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune de către locatori, alţii decât persoanele fizice.

Aşadar,  în conformitate cu prevederile Codului Civil, locatorii pot înregistra la organele fiscale competente din subordinea ANAF contractele de locaţiune pe care le încheie în calitate de locator atat cu persoane fizice, cât şi cu persoane juridice.

Contractele de locaţiune înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă locatorul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.

Pentru înregistrarea contractului de locaţiune, locatorul depune „Declaraţia de înregistrare a contractelor de locaţiune“, însoţită de contractul de locaţiune, în original şi în copie.

În cazul în care locatorul depune declaraţia prin poştă, cu confirmare de primire, aceasta va fi însoţită de o copie legalizată de pe contractul de locaţiune.

Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor de locaţiune, în sistem informatizat, într-un Registru special al contractelor de locaţiune. Cat priveşte situaţia persoanelor fizice care au calitatea de locator şi obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal şi venituri din arendare, Codul Fiscal stabileşte în sarcina acestora obligaţia înregistrării contractului încheiat.

Organul fiscal competent, în cazul persoanelor fizice rezidente,  este, după caz, fie organul fiscal în a cărui raza teritorială persoana fizica îşi are domiciliul, potrivit legii, fie adresa unde locuieşte efectiv, dacă aceasta este diferită de adresa de domiciliu. În cazul persoanelor fizice nerezidente este competent organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul supus impunerii.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal şi venituri din arendare şi optează pentru determinarea venitului net, în sistem real, depun la organul fiscal competent contractul de locaţiune, în original şi copie, în termen de 15 zile de la încheierea acestuia, odata cu Declaratia privind venitul estimat/normă de venit (formular 220).

În cazul în care locatorul depune declaraţia prin poştă, cu confirmare de primire, aceasta va fi însoţită de o copie legalizata de pe contractul de locaţiune.

Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor de locaţiune într-un Registru al contractelor de locaţiune, care se conduce informatizat.

Pentru contribuabilii care obţin venituri din arendare pentru care impunerea este finală sunt aplicabile corespunzător prevederile referitoare la înregistrarea contractelor de locaţiune de către locatori, alţii decât persoanele fizice.

O.G. nr. 1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale

Ordonanţa stabileste derogări de la aplicarea HG nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începand cu anul 2013, prin care au fost majorate impozitele si taxele locale, în sensul că autorităţile locale pot opta ca în anul 2013, nivelul impozitelor şi taxelor locale să ramână la acelaşi nivel ca în anul 2012.

Astfel, pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelului valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în HG nr. 1309/2012, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective adoptate de către acestea pentru anul 2012.

Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale cu termene de plată viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor.

Ştiri Generale

Absenţa certificatului de conformitate al autoturismului atrage după sine imposibilitatea înmatriculării autovehiculului în România

Persoanele fizice sau juridice care îşi achiziţionează autovehicule noi, aflate la prima înmatriculare, sunt obligate să prezinte la Registrul Auto Român (RAR) şi Certificatul de Conformitate al vehiculului, în caz contrar, acestora nu li se va elibera Cartea de Identitate a maşinii.

Certificatul de conformitate se eliberează de către dealer-ul maşinii şi are rolul de a atesta faptul că autovehiculul cumpărat este conform cu prevederile legislative în vigoare.

RAR precizează că Certificatul de Conformitate este necesar şi în cazul vehiculelor noi care sunt achiziţionate din alte state. În lipsa acestui document înmatricularea autoturismului nu va fi posibilă.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp