REGULAMENTUL 19/2009 pentru modificarea Regulamentului BNR 1/2001 privind organizarea ┼či func┼úionarea la BNR a Centralei Incidentelor de Pl─â┼úi.

În cazul în care o persoană declarantă bancă, în calitate de bancă trasă, a trasului sau a subscriitorului, a decis refuzul la plată al cecului, cambiei sau biletului la ordin, aceasta are obligaţia ca, cel târziu în ziua bancară următoare zilei refuzului, să transmită la CIP o cerere de înscriere a refuzului bancar, conform dispoziţiilor legale.

OUG 106/2009 pentru modificarea OUG 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru ├«nc─âlzirea locuin┼úei, precum ┼či a unor facilit─â┼úi popula┼úiei pentru plata energiei termice. ├Än func┼úie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie, acordarea de ajutoare pentru ├«nc─âlzirea locuin┼úei, precum ┼či a unor facilit─â┼úi popula┼úiei pentru plata energiei termice se acord─â dup─â cum urmeaz─â: ├«n propor┼úie de 90% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â p├ón─â la 155 lei; ├«n propor┼úie de 80% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â ├«ntre 155,1 lei ┼či 210 lei; ├«n propor┼úie de 70% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â ├«ntre 210,1 lei ┼či 260 lei; ├«n propor┼úie de 60% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â ├«ntre 260,1 lei ┼či 310 lei; ├«n propor┼úie de 50% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â ├«ntre 310,1 lei ┼či 355 lei; ├«n propor┼úie de 40% pentru familie, ├«n situa┼úia ├«n care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaz─â ├«ntre 355,1 lei ┼či 425 lei. De asemenea, se specific─â ┼či faptul c─â familiile ┼či persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaz─â pentru ├«nc─âlzirea locuin┼úei gaze naturale, beneficiaz─â de ajutor lunar pentru ├«nc─âlzirea locuin┼úei pe perioada sezonului rece. Ajutorul pentru ├«nc─âlzirea locuin┼úei cu gaze naturale se acord─â numai ├«n cuantumurile stabilite de lege, dar nu mai mult dec├ót contravaloarea cantit─â┼úii de gaze naturale consumate ├«n perioada sezonului rece.

LEGEA 302/2009 pentru modificarea alin. (3) al art. 31 din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate ├«n mod abuziv ├«n perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.┬á Potrivit noilor prevederi, AVAS se va substitui Ministerului Finan┼úelor ├«n stabilirea m─âsurilor reparatorii pentru persoanele fizice, asocia┼úi ai persoanelor juridice care de┼úineau imobile ┼či alte active ├«n proprietate la data prelu─ârii acestora ├«n mod abuziv. Totodat─â, legea stabile┼čte c─â m─âsurile reparatorii prin echivalent se propun dup─â stabilirea valorii recalculate a ac┼úiunilor, prin decizia motivat─â a AVAS. ├Än termen de 30 de zile de la data intr─ârii ├«n vigoare a legii, MFP va proceda la predarea c─âtre AVAS, pe baz─â de opis, a fiec─ârei notific─âri, ├«nso┼úite de toat─â documenta┼úia depus─â de c─âtre persoanele fizice, asocia┼úi ai persoanei juridice care de┼úinea imobilele ┼či alte active ├«n proprietate la data prelu─ârii acestora ├«n mod abuziv ┼či care nu a fost solu┼úionat─â p├ón─â la data intr─ârii ├«n vigoare a prezentei legi, precum ┼či a dosarelor av├ónd ca obiect contestarea ordinelor emise ├«n temeiul art. 31 din Legea 10/2001. Totodat─â, ├«n termen de 60 de zile de la data intr─ârii ├«n vigoare a legii, entit─â┼úile investite cu solu┼úionarea notific─ârilor formulate ├«n temeiul prevederilor art. 31 din Legea 10/200, cu excep┼úia celei prev─âzute la alin. (l), vor proceda la predarea c─âtre AVAS a notific─ârilor ┼či a documenta┼úiei primite ┼či care nu au fost solu┼úionate p├ón─â la data intr─ârii ├«n vigoare a prezentei legi. ├Än plus, legea prevede c─â AVAS va solu┼úiona ├«n termen de 120 de zile de la expirarea termenelor men┼úionate mai sus toate notific─ârile care sunt ├«nso┼úite de documenta┼úie complet─â ┼či care nu au fost solu┼úionate p├ón─â la data intr─ârii ├«n vigoare a legii.


Publicat la: