Contributia părinților la cheltuielile privind creșterea, educarea, invatatura și pregatirea profesională a minorilor

Potrivit Codului civil, părinții, indiferent ca sunt sau nu căsătoriți, trebuie sa contribuie la cheltuielile privind creșterea, educarea, invatatura și pregatirea profesională a minorilor.
Dacă exista neintelegeri intre părinți, precum și în cazul divortului, instanța de judecată este cea care stabileste cuantumul intretinerii, precum și modalitatea în care aceasta este prestata.
Codul civil stabileste niște limite maxime ale acestei obligatii, respectiv pana la ¼ în cazul în care intretinerea este datorata pentru un copil, pana la 1/3 pentru doi copii și pana la jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
În practica, de cele mai multe ori, se stabileste intretinerea la nivelul maxim prevăzut de lege.
Regula este ca obligatia de intretinere se executa în natura, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura și pregatire profesională, acesta fiind motivul pentru care nu mai poarta denumirea de pensie de intretinere, cum se numea în Vechiul cod civil.
Doar dacă obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, în natura, instanța dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere în bani. În ciuda acestei mentiuni exprese din art. 530 Cod civil, instantele de judecată obișnuiesc sa o stabileasca în bani încă de la început.
Contributia se poate stabili ca echivalent al unui procent din venitul lunar net al parinteilui sau ca echivalent al unei sume de bani.
Obligatia subzista, în principal, pana la majotarul copilului sau, dacă acesta se afla în continuarea studiilor, și ulterior implinirii varstei de 18 ani, fără a depasi vârsta de 26 de ani.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp