Programul START 2015 pentru tineri antreprenori.

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 08.06.2015 – 12.06.2015.

Ordinul MFP nr. 644/2015 privind prospectul de emisiune a titlurilor de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice în cadrul Programului FIDELIS.
Ordinul ministrului finanţelor publice aprobă prospectul de emisiune a titlurilor de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice în cadrul Programului FIDELIS, în valoare nominală totală de 100 milioane lei, având ca scop finanţarea şi refinanţarea datoriilor publice.
Titlurile de stat din cadrul programului FIDELIS vor putea fi cumpărate, în perioada 8-19 iunie 2015, prin instituţiile de credit BCR, BRD şi Raiffeisen Bank sau prin orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori București, care a semnat Angajamentul privind prevederile prospectului de emisiune.
Valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei. Odată cu completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobânzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75-2,15% pe an.
Important de reţinut este faptul că titlurile sunt emise pe o perioadă de 2 ani, iar dobânda plătită investitorilor va fi fixă şi stabilita de MFP la data alocării emisiunii.

Legea nr. 137/2015 pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.
Potrivit Legii nr. 137/2015, se acceptă jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie, în baza art. 36 alin. (2) și (3) din Statutul Curţii Internaţionale de Justiţie, parte integrantă a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În acest sens, România declară că recunoaşte ca obligatorie ipso facto şi fără acord special, în relaţia cu orice alt stat care acceptă aceeaşi obligaţie, adică sub condiţie de reciprocitate, jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie, în conformitate cu prevederile articolului 36 alineatul (2) al Statutului Curţii, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situaţii apărute după data formulării acestei declaraţii, cu cateva excepţii care au fost enumerate în lege.

2. Știri juridice.

Ajutoare de stat de până la 120.000 lei pentru tinerii care fac afaceri.
Programul START 2015, implementat în vederea oferirii unui sprijin tinerilor aflaţi la început de drum, așteaptă cereri de finanţare pe o aplicaţie deschisă pe internet în perioada 22.06.2015 ora 10.00 – 01.07.2015 ora 20.00, potrivit Departamentului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al Guvernului.
Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare (START) îşi propune încurajarea şi stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Firmele care pot lua banii de la stat sunt microîntreprinderi şi intreprinderi mici şi mijlocii care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online, mai multe criterii de eligibilitate, fiind excluse din acest program firmele care activează în domenii ca intermedierea monetară, asigurări, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea bunurilor imobiliare, activităţi juridice, jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de tutun, alcool, armament, muniţii etc.

A fost publicat Regulamentul (UE) 2015/848 al Parlamentului European şi al Consiliului privind procedurile de insolvenţă.
Scopul Regulamentului este acela de a asigura buna funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene, respectiv a procedurilor transfrontaliere de insolvenţă care trebuie să se desfăşoare eficient şi efectiv.
Regulamentul 2015/848 face parte din domeniul cooperării judiciare în materie civilă aplicându-se procedurilor colective publice, inclusiv celor provizorii care au ca temei legislaţia în vigoare privind insolvenţa şi în cadrul cărora, în scopul ajustării datoriilor, al reorganizării sau al lichidării:
a) activele unui debitor sunt indisponibilizate integral sau parţial şi este desemnat un practician în insolvenţă;
b) activele și activitatea unui debitor fac obiectul controlului sau supravegherii de către o instanţă;
c) o suspendare temporară a unei proceduri de executare individuale este acordată de o instanţă sau prin efectul legii, pentru a permite desfăşurarea de negocieri între debitor şi creditorii acestuia, cu condiţia ca procedura în cazul căreia se dispune suspendarea: să prevadă măsuri adecvate de protecţie a masei credale şi, dacă nu se ajunge la un acord, să preceadă uneia dintre procedurile menţionate la litera a) şi b).


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp