A intrat in vigoare noua procedura privind exercitarea unitara a controlului de stat pentru supravegherea pietei produselor pentru constructii.

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 13.05.2015 – 20.05.2015.

ORDIN nr. 528/2015 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare.
Procedura prevăzută în Ordinul nr. 528/2015 al Ministerului Finanțelor Publice se aplică în cazurile în care contribuabillii, atât persoane fizice, cât și juridice au achitat sume reprezentând impozite, taxe, contribuții sau alte venituri la bugetul general consolidat al statului fără temei legal, solicitând conform prevederilor art. 21 alin. (4) și art. 117 ale Codului de procedură civilă restituirea lor. Procedura se aplică de asemenea sumelor plătite în vederea realizării unei prestații care nu a mai fost efectuată.
Pentru a putea solicita restituirea sumelor menționate mai sus, solicitanții trebuie să depună o cerere tip (Anexa 2 a Ordinului) la autoritatea sau instituția publică care a perceput sau datorează aceste sume împreună cu copii ale documentelor de plată. Procedura de restituire este menționată în cadrul Anexei 1 a Ordinului.
În cazul existenței unor obligații fiscale restante ale solicitantului, se va realiza întâi compensarea sumei solicitate cu obligațiile fiscale restante, fiind restituită doar eventuala diferență. În cazul în care solcitantul este o persoană fizică restituirea se efectuează fie în contul bancar personal, fie în numerar (pentru sume mai mici de 500 lei). În cazul solicitanților persoane juridice restituirea sumelor datorate se va efectua doar prin virarea sumei în contul bancar al persoanei.

ORDIN nr. 844/2015 pentru aprobarea Procedurii privind exercitarea unitară a controlului de stat pentru supravegherea pieţei produselor pentru construcţii – PC 001.
Ordinul stabilește procedura privind exercitarea unitară a controlului de stat pentru supravegherea pieței produselor pentru construcții. Procedura este prevăzută în Anexa nr. 1 a Ordinului. Autoritatea cu atribuții de control și însărcinată să ducă la îndeplinire prevederile acestui ordin este Inspectoratul de Stat în Construcții (I.S.C.). Procedura are drept scop realizarea controlului de stat pentru supravegherea pieţei produselor pentru construcţii la operatorii economici şi la utilizatori conform unei proceduri unitare pentru aplicarea prevederilor legale în domeniu. Sunt vizați operatorii economici şi utilizatorii, pentru produsele/familiile de produse pentru construcţii, cu excepţia echipamentelor fixe de luptă împotriva incendiilor.
Ordinul prevede modalitățile prin care poate fi efectuat controlul operatorilor economici și al utilizatorilor, precum și elementele ce pot fi verificate în cadrul controlului. Autoritatea de supraveghere a pieţei produselor pentru construcţii poate aplica sancţiuni contravenţionale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 622/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 306/2011.

2. Știri juridice.

ICCJ. Încălcarea principiului priorității dreptului comunitar. Cerere de revizuire admisă.
Prin Decizia 6394/2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că se impune admiterea cererii de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 21 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, prin care a fost invocată încălcarea dreptului Uniunii Europene, ca urmare a pronunțării, ulterior deciziei atacate cu revizuire, a hotărârii CJUE în cauza C-257/11, Gran Via Moinești. În speță, litigiul soluționat prin decizie irevocabilă a vizat, printre altele, refuzul recunoașterii dreptului de deducere a TVA aferentă achiziționării unor construcții demolate în scopul derulării unui proiect imobiliar. Înalta Curte a reținut că, în conformitate cu interpretarea pe care CJUE a dat-o art. 167, 168 și 185 din Directiva nr. 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, o societate care a achiziționat o suprafață de teren și construcții edificate pe acest teren, în vederea demolării acestor construcții și a realizării unui complex rezidențial pe suprafața de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziționării construcțiilor. Prin urmare, Înalta Curte a admis cererea de revizuire și a schimbat decizia atacată, în sensul că a anulat parțial actele administrative fiscale atacate, în ceea ce privește suma reprezentând TVA neacceptată la deducere și majorările aferente acesteia.

Tribunalul Gorj a pronunțat prima hotărâre civilă definitivă prin care a fost dispusă îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – Leu.
Prin Decizia nr. 209/2015 pronunțată în data de 18.05.2015, Tribunalul Gorj a pronunțat prima hotărâre definitivă prin care a fost dispusă înghețarea cursului de schimb valutar CHF – Leu. Tribunalul a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – Leu şi efectuarea plăţilor ratelor în temeiul contractului de credit la valoarea cursului de la data încheierii contractului. Prin aceeași hotărâre Tribunalul a dispus ca banca să restituie debitorilor sumele plătite în plus de către debitori în executarea contractului de credit.
În primă instanță Judecătoria Târgu Jiu a admis doar în parte cererea reclamanților. Decizia Tribunalului Gorj este însă singulară, fiind prima hotărâre definitivă favorabilă dată în acest sens și încă nu a fost redactată sau dată publicității motivarea acestei hotărâri.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp