H. G. nr. 1291/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin H. G. nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, aprobate prin H. G. nr. 52/2011, si pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin H. G. nr. 38/2011, si a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru reglementarea modalitatilor de stabilire si plata a alocatiei de stat pentru copii, aprobate prin H. G. nr. 577/2008.

Actul normativ modifica mai multe acte normative cu privire la ajutoarele sociale si indemnizatia pentru cresterea copilului. Majoritatea acestor prevederi au fost reglementate deja prin Legea nr. 166/2012, care a intrat in vigoare la data de 14 octombrie 2012, noul act normativ fiind emis in scopul uniformizarii si eficientizarii acestora.

Dintre prevederile hotararii, mentionam:

– reglementarea situatiilor in care autoritatile administratiei publice locale aproba scutiri, esalonari, reduceri ale taxelor si impozitelor locale;
– reglementarea situatiilor in care se suprapun una sau mai multe situatii de suspendare a drepturilor;
– stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu mentinerea limitelor maxime reglementate in prezent, de 1200 lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani si de 3400 lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de un an;
– acordarea stimulentului de insertie si pentru persoanele care au optat pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani;
– eliminarea limitarii la trei nasteri a situatiilor pentru care se acorda concediu si indemnizatia pentru cresterea copiilor;
– acordarea sumei suplimentare de 600 lei pe perioada suprapunerii cazurilor in care persoana se afla cu un copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG 148/2005 si in aceasta perioada naste/adopta/ia in plasament sau tutela un copil, in baza OUG nr. 111/2010
– asigurarea posibilitatii pentru persoana singura care are in intretinere copil cu dizabilitate grava de a beneficia simultan atat de indemnizatia lunara sau sprijinul lunar acordate in baza OUG nr. 111/2010, cat si de indemnizatia lunara de insotitor reglementata la art. 42 din Legea 448/2006;
– includerea in cadrul perioadelor asimilate a perioadei de frecventare a programului educational de tip “A doua sansa”.

Ştiri Generale

Noi reglementări în cadrul Programului Rabla

Potrivit modificărilor aduse de Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 4062/2012 pentru aprobarea unor derogări de la dispoziţiile Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional iniţiat în anul 2012 contractul este valabil până la data de 15 aprilie 2013.

De asemenea, ultima cerere de decontare din cadrul programului se poate depune, cel mai târziu, la data de 13 decembrie 2012, iar decontarea se efectuează până la data de 31 martie 2013 inclusiv.

În plus, în cazul în care achiziţionarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului validat, acesta are obligaţia de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile de la data de 15 aprilie 2013, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou, din al cărui preţ se va scădea contravaloarea tichetului valoric/tichetelor valorice.

Proiect de lege privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune spre consultare un proiect de lege privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor.

Proiectul de act normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2011/83/UE şi vizează orice contract încheiat între un profesionist şi un consumator – persoana fizică, fiind exceptate în mod expres contractele menţionate în actul normativ.

Proiectul reglementează informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiul precontractual atât în cazul contractelor negociate în afară spaţiilor comerciale şi al contractelor la distanţă cât şi în cazul altor contracte decât cele menţionate.

Principalele noutăţile aduse de proiectul legislativ se referă la introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele încheiate la distanţă şi al celor negociate în afara spaţiilor comerciale şi introducerea unui formular tipizat de retragere, armonizat, care să poată fi utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere şi a aduce securitate juridică;

De asemenea se doreşte armonizarea normelor referitoare la momentul în care ar trebui să se efectueze livrarea. Astfel, dacă părţile nu cad de acord asupra unei anumite date de livrare, comerciantul ar trebui să livreze bunurile cât se poate de repede, dar în orice caz nu mai târziu de 30 de zile de la data încheierii contractului. Mai mult, în cazul în care comerciantul nu livrează bunurile/prestează serviciile în acest termen, în anumite circumstanţe, se acordă comerciantului un termen suplimentar rezonabil. În plus comercianţilor li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depăşesc costul suportat de comercianţi pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată.

În ceea ce priveşte momentul de transfer al riscurilor, se consideră că un consumator a dobândit posesia fizică a bunurilor în momentul în care le-a primit. În cazul vânzării nesolicitate, consumatorul este scutit de obligaţia de plată în legătură cu bunurile sau serviciile nesolicitate.

Observaţii şi propuneri se pot transmite în perioada 20.12.2012-20.01.2013 pe adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod 011865, sector 1, Bucureşti sau la adresa de e-mail: lauraradut@anpc.ro.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp