Noi măsuri cu privire la închirierile de tip short-rent în Europa

În 11 aprilie 2024 a fost adoptat Regulamentului European 2024/1028 al Parlamentului European și Consiliului privind colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1724 prin care persoanele care închiriază spații pe termen scurt, prin intermediul Airbnb, Booking sau TripAdvisor (și orice alte platforme asemănătoare), vor fi obligate să se înregistreze într-un sistem național de evidență.

Scopul Regulamentului este de a descoperi care este într-adevăr impactul pe care acest tip de servicii îl are în societate și de a oferi autorităților posibilitatea de a dezvolta politicile corecte în vederea creării unui echilibru.

Mai exact, gazdele – persoane care închiriază pe termen scurt în schimbul unei remunerații,  vor fi obligate să urmeze o procedură de înregistrare. Acest proces presupune furnizarea anumitor date și documente justificate cu privire la persoana și unitatea ce va fi închiriată către autoritatea competentă în vederea obținerii unui număr de înregistrare. În baza acestuia se va identifica unitatea în statul respectiv.

Platformelor de intermediere online le va reveni sarcina de a se asigura și verifica că informațiile furnizate de către gazde sunt corecte, complete și reale și că numărul de înregistrare este vizibil la listarea în cadrul acesteia.

Autoritățile competente vor putea efectua în orice moment verificări cu privire la declarația și documentele justificative solicitate pentru emiterea numărului de înregistrare.

În situația în care există informații incomplete sau incorecte și gazda nu rectifică informațiile solicitate, autoritatea va putea suspenda valabilitatea numărului de înregistrare și să solicite platformelor să elimine sau să blocheze accesul la orice listare referitoare la unitatea în cauză.

De asemenea, la nivelul Uniunii va fi înființată o platformă digitală, în care lunar se vor transmite date referitoare la activitatea gazdelor, de exemplu, numărul de înregistrare, număr de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeții, ș.a, în vederea elaborării de statistici oficiale.

Prin crearea unui astfel de mecanism se dorește a se spori siguranța oaspeților cu privire la spațiile pe care le contractează, dar și crearea unor reguli adecvate care să înlăture prețurile prea mari, turismul excesiv și concurența neloială.

Regulamentul se va aplica efectiv începând cu data de 20 mai 2026, moment până la care statele membre și platformele online de intermediere în domeniu vor trebui să gândească modalitățile de implementare și punere în aplicare a acestui sistem.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp