Ioana Suzana Trană

Avocat partener

Ioana trana - protectia animalelor

„Knowledge speaks, but wisdom listens.”

Ioana Trană face parte dintr-o categorie progresistă de avocați pasionați de dezvoltarea drepturilor omului, a cărei specializare cuprinde printre altele și dreptul emancipării personale sau empowerment law. Prin dreptul emancipării personale ea urmărește o distribuire echitabilă a puterii între stat, comunitate și apoi între cetățeni, prin diverse strategii, astfel încât să fie întărită și încurajată capacitatea persoanelor vulnerabile, dezavantajate ori discriminate de a-și susține și apăra drepturile.

Ioana Trană a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai în anul 2001 și este membră a Baroului Cluj din anul 2005.
În anul 2007 alături de Luiza Budușan a înființat Societatea Civilă de Avocatură Budușan și Asociații, unde activează în prezent ca și partener.
În primii 10 ani de avocatură a dobândit experiență în dreptul civil, unde s-a orientat spre dreptul familiei și dreptul contractelor, iar după anul 2012 a început să se preocupe de dreptul minorităților sexuale, dreptul animalelor și de politicile publice.

Considerând că este important să își aprofundeze studiile și să se specializeze în dreptul animalelor și în politici sociale, concept inovatoare în Europa și mai ales la noi în țară, a urmat cursuri de masterat în Barcelona. În anul 2012 a dobândit titlul academic “Master in Animal Law and Society”, acordat cu distincţia Cum Laude de către Facultatea de Drept, Universitatea Autonomă din Barcelona. Cu ocazia elaborării tezei de masterat, a cercetat modul în care opinia publică și mai apoi societatea civilă românească a influențat adoptarea unor acte legislative privind protecția animalelor în România, precum și rolul pe care Curtea Constituțională a României îl are în ceea ce privește inovarea în materie legislativă.

Fiind preocupată de o temeinică formare profesională continuă, a realizat și un Internship specializat la Comisia Europeană în Bruxelles – European Commission, Directorate General for Health and Consumers, Animal Welfare Unit, unde a dodândit experiență în dreptul consumatorului și dreptul european.

Alături de colegii săi de la Budușan și Asociații, dezvoltă constant departamentul privind Drepturile Omului, iar prin punerea în practică a principiilor de empowerment law, combate cazuri de discriminare, fiind conștientă de faptul că discriminarea reprezintă un obstacol în calea prosperității unei societăți.

Ioana Trană este invitată frecvent la televiziuni și posturi de radio, să vorbească public despre teme sensibile pentru societatea românească, cum ar fi drepturile sexuale, discriminarea persoanelor vulnerabile, drepturile minorităților sexuale, protecția mediului.

În anul 2013 Ioana Trană a inițiat și organizat conferința susținută de filosoful și eticianul Peter Singer la Cluj-Napoca cu tema „Animal Liberation, Philosophy and Future Prospects”, aceasta fiind prima vizită a lui în România.

În prezent, Ioana Trană își perfecționează gândirea filosofică și cunoștințele despre etică, urmând cursurile de masterat ale Facultății de Filosofie din cadrul Universității Babeș Bolyai.

A participat la numeroase conferinţe internaţionale de referinţă  cum ar fi:

  • Minding Animals Preconference (Barcelona, 2011)
  • Minding Animals Conference (Utrecht 2012)
  • Animal Law and Ethics (Zurich, 2012)
  • Enforcement of EU Animal Welfare related legislation (VierPfoten, Brussels 2012)
  • Farm Animal Welfare Ethics and Public Policy’s (Leicester,2013)
  • Animal Liberation Philosophy and Future Prospects, Peter Singer Conference, Cluj-Napoca, 2013 (Organizator)
  • Enhancement: Cognitive, Moral and Mood.  Center for the Study of Bioethics / Oxford Centre for Neuroethics; Belgrade 2013

Limbi Vorbite

– Engleză

– Spaniolă

Domenii de activitate

– Drepturile omului

– Dreptul animalelor