Divortul in Romania

1. Cum si unde se poate divorta in Romania?
In Romania se poate divorta de comun acord sau, în lipsa acordului ambilor soti, la cererea unuia dintre soti.
De comun acord se poate divorta la Primărie, Serviciul de Stare civila- dacă nu exista copii minori rezultati din căsatorie, la notar, indiferent dacă exista sau nu copii minori rezultati din căsătorie, cu conditia ca sotii să fie de acord cu divortul și cu aspectele privitoare la copii, precum și în instanța, în aceleași condiții ca și la notar.
În cazul în care divorteaza de comun acord, sotii nu trebuie sa își motiveze cererea și nu se reține niciun motiv de divorț, ci doar acordul lor cu privire la desfacerea casatoriei.
Dacă sotii nu se înțeleg cu privire la divorț sau cu privire la unele aspecte legate de copii, atunci nu vor putea divorta decât pe cale judiciara, în fata unui judecător. În acest caz, se va stabili, motivat, carui soț ii aparține culpa pentru eșecul casatoriei. Culpa sotilor poate fi și una comuna.

2. Ce motive de divort pot fi invocate?
Soțul reclamant poate invoca, în sustinerea cererii sale de divorț, faptul ca părțile sunt separate în fapt de cel puțin 2 ani, starea de sănătate precara, ce face imposibila continuarea casatoriei sau orice alt motiv de natura sa afecteze raporturile dintre soti- de exemplu, violența, alcoolismul, relatiile extraconjugale.

3. Cat dureaza un divort in Romania?
În cazul divortului la Primărie sau la notar, termenul este unul fix, de 30 zile. În cazul unui divorț de comun acord, în instanța, durata poate fi intre 2 și 4 săptămâni, iar în cazul în care părțile nu se înțeleg, fie cu privire la divorț, fie cu privire la aspectele legate de copii, un proces de divorț poate dura intre 1 și 3 ani.

4. Ce probe pot fi folosite in cazul unui divort?
Probele ce pot fi folosite în cazul unui divorț sunt inscrisurile, interogatoriul partilor, ancheta sociala, ascultarea copiilor care au împlinit vârsta de 10 ani, evaluarile psihologice, inregistrarile audio sau video, rapoartele intocmite de detectiv și martorii. În Romania, în cazul unui divorț pronuntat în absenta acordului unuia dintre soti, ascultarea a cel puțin unui martor este obligatorie.


5. Ce aspecte ale vietii de familie se solutioneaza odata cu divortul?

Odată cu divortul, trebuie solutionate aspectele legate de numele pe care îl va purta fiecare soț după divorț, exercitarea autorității părintești cu privire la copiii minori rezultati din căsătorie, stabilirea locuintei acestor copii, stabilirea dreptului parintelui separat de a păstra legătura cu copiii, stabilirea obligatiei parintelui separat de a plati o pensie de intretinere pentru copii. Uneori, odată cu divortul, soțul vinovat de divorț poate fi obligat la plata unor daune morale sau materiale ori a unei rente viagere în favoarea celuilalt.

6. Trebuie sa ma prezint personal la divort?
În cazul divortului la Primărie sau la notar, este obligatorie prezenta personala a fiecarui soț ,atât la depunerea actelor, cât și la ridicarea certificatului de divort. Sotii trebuie să se prezinte împreuna, nu separat.
În cazul divortului în instanța, părțile pot fi reprezentate de un avocat cu o procura specială notariala, dacă justifica absenta lor: de exemplu, locuiesc sau lucrează în strainatate.

7. Ce masuri temporare pot fi luata pe durata divortului, in ceea ce ii priveste pe copii?
Pe durata procesului de divorț, pot fi luate măsuri temporare cu privire la stabilirea locuintei copiiilor, stabilirea dreptului parintelui separat de a păstra legătura cu copii, stabilirea obligatiei parintelui separat de a plati o pensie de intretinere pentru copii.

8. Cum poate pastra legatura cu copii parintele care locuieste in alt stat?
Părintele care locuiește în alt stat poate păstra legătura cu copii ramasi în Romania prin vizite la locuinta lor, vizite ale copiiilor la locuinta parintelui din strainatate, primirea de fotografii ale copilului sau prin mijloace de comunicare moderne: video call, apel pe what’s up, etc.

9. Faptul ca un parinte locuieste in alt stat membru EU este un impediment in calea custodiei comune?
Faptul ca un alt părinte locuiește în alt stat membru UE nu este un impediment la în calea stabilirii unei custodii comune.

10. Cum se poate recunoaste o hotarare de divort pronuntata in alt stat membru EU?
Odată ramansa definitiva hotărârea de divorț, se solicita eliberarea unui Formular european care poate fi folosit în orice stat membru al Uniunii Europene și care atesta desfacerea casatoriei în Romania.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp