Societatile care contesta rezultatul licitiatiilor publice vor avea obligatia de a constitui o garantie de buna conduita

1.Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 30.06.2014 – 05.07.2014

O.U.G. nr. 51/2014 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
Acest act normativ este menit să instituie măsuri care să fluidizeze procedura de atribuire a contractelor de achiziții publice și care să protejeze autoritățile contractante împotriva unor contestații abuzive.
Astfel, contestatorul are obligaţia de a constitui o garanţie de bună conduită pentru întreaga perioadă cuprinsă între data depunerii contestaţiei, cererii sau plângerii şi data rămânerii definitive a deciziei Consiliului sau a hotărârii instanţei de judecată. Contestaţia va fi respinsă în cazul în care contestatorul nu prezintă dovada constituirii garanţiei.
Cuantumul garanţiei de bună conduită este de 1% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mare decât pragurile valorice prevăzute în actul normativ.
Se abrogă prevederile referitoare la reţinerea din garanţia de participare depusă de contestator, în cazul în care Consiliul respinge pe fond contestaţia.
În schimb, în cazul în care contestația este respinsă de către instanța de judecată, atunci când contestatorul s-a adresat direct instanței de judecată, autoritatea contractantă are obligația de a reține garanția de bună conduită de la momentul rămânerii definitive a hotărârii.

Legea nr. 91/2004 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului.
Acest act este menit să asigure posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia.
Ziua liberă se acordă la cererea unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului.
Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă.
În cazul în care, în urma unor verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinţi au solicitat ziua liberă contrar legii, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de prevederile legii.
Angajatorul nu are obligația de a plăti drepturile salariale aferente acestei zilei, însă riscă sancțiuni între 500 și 1.500 lei dacă nu acordă ziua lucrătoare liberă.

2. Ştiri Generale

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) în privința legii cartelelor pre-pay.
Avocatul Poporului a sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii cartelelor pre-pay. Motivul îl reprezintă faptul că noile reglementări aduc atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice.
Conform, actului normativ recent aprobat de Camera Deputatilor prin vot final, persoanele care dețin o cartelă telefonică pre-pay, precum și cele care intentionează să cumpere o astfel de cartelă vor trebui să se înregistreze din 2015 la operatorul de telefonie cu un act de identitate. In prezent, cumpărarea sau deținerea unei cartele telefonice pre-pay nu presupune prezentarea buletinului de către cumpărător.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp