Ioana Suzana Trană

Avocat asociat

„Knowledge speaks, but wisdom listens.”

Ioana Trană face parte dintr-o generație nouă de avocați Ioana trana - protectia animalelor ai cărei arie de specializare cuprinde, printre altele, și empowerment law, care presupune o distribuire echitabilă a puterii între stat și cetățean, prin diverse strategii, astfel încât să fie întărită și încurajată capacitatea persoanelor vulnerabile și/sau dezavantajate de a-și susține și apăra drepturile.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai în anul 2001 și este membră a Baroului Cluj din anul 2005.
În anul 2007 alături de Luiza Budușan a înființat Societatea Civilă de Avocatură Budușan și Asociații, unde activează în prezent ca și partener.
În primii 10 ani de avocatură a dobândit experiență în dreptul civil, unde s-a orientat spre dreptul familiei și dreptul contractelor, iar după anul 2012 a început să se preocupe de dreptul mediului, dreptul animalelor și de politicile sociale.

Considerând că este important să își aprofundeze studiile universitare și să se specializeze în dreptul animalelor și politici sociale, concepte inovatoare în Europa și mai ales la noi în țară, a urmat cursuri de masterat în Barcelona. În anul 2012 a dobândit titlul academic “Master in Animal Law and Society”, acordat cu distincţia Cum Laude de către Facultatea de Drept, Universitatea Autonomă din Barcelona. Cu ocazia elaborării tezei de masterat, a cercetat modul în care opinia publică și mai apoi societatea civilă românească a influențat adoptarea unor acte legislative privind protecția animalelor în România, precum și rolul pe care Curtea Constituțională a României îl are în ceea ce privește inovarea în materie legislativă.

Fiind preocupată de o temeinică formare profesională continuă, a realizat și un Internship specializat la Comisia Europeana în Bruxelles – European Commission, Directorate General for Health and Consumers, Animal Welfare Unit, unde a dodândit experiență în dreptul mediului și dreptul european.

Alături de colegii săi de la Budușan și Asociații, dezvoltă constant departamentul privind Drepturile Omului, iar prin punerea în practică a principiilor de empowerment law, combate cazuri de discriminare, fiind conștientă de faptul că discriminarea reprezintă un obstacol obstacol în calea prosperității unei societăți.

În anul 2013 a inițiat și organizat conferința susținută de filosoful Peter Singer la Cluj Napoca cu tema „Animal Liberation Philosophy and Future Prospects”, fiind prima vizită a acestuia în România.

A participat la numeroase conferinţe internaţionale de referinţă  cum ar fi:

  • Minding Animals Preconference (Barcelona, 2011)
  • Minding Animals Conference (Utrecht 2012)
  • Animal Law and Ethics (Zurich, 2012)
  • Enforcement of EU Animal Welfare related legislation (Vier Pfoten, Brussels 2012)
  • Farm Animal Welfare Ethics and Public Policy’s (Leicester,2013)
  • Animal Liberation Philosophy and Future Prospects, Peter Singer Conference, Cluj-Napoca, 2013 (Organizator)
  • Enhancement: Cognitive, Moral and Mood.  Center for the Study of Bioethics / Oxford Centre for Neuroethics; Belgrade 2013

Contact

+4 0729 019.902

Limbi Vorbite

– Engleză

– Spaniolă

Domenii de activitate

– Drept agricol

– Dreptul mediului

– Drept societar

– Drept de proprietate

– Asociaţii şi fundaţii

– Protecţia consumatorului

Articole & Cărți